Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 31. 13:30

Weboldalba ágyazható VR tartalmakat ígér a Google

A natív appok mellett weboldalakba is beágyazhatóvá teszi a VR tartalmakat a Google frissen bejelentett VR View kezdeményezése. A keresőóriás egy iOS-es Cardboard SDK-t is kiad.

HIRDETÉS

A VR eszközök háza táján az elmúlt hetekben minden az Oculus, a HTC és a Sony szemüvegei körül forgott: a készülékek elképesztő játék- és tartalomfogyasztási élményt ígérnek, cserébe viszont mélyen a pénztárcába kell nyúlni értük - és nem utolsó sorban a VR tartalmak megfelelő kezelésére képes hardverért is.

A piacon ugyanakkor filléres úttörők is akadnak, ilyen a Google Cardboard kezdeményezése: a már néhány dollárért megvásárolható keretben az okostelefon felel a kép megjelenítéséért és a felhasználó fejmozgásának követéséért, míg a kijelző tartalmát két lencse formálja széles látószögű képpé. A megoldás persze messze nem biztosít olyan élményt mint fentebb sorolt nagy testvérei, (igaz akadnak meglepő kivételek) ugyanakkor miután egy olyan eszközre épít, amellyel a felhasználók jelentős része már rendelkezik, kifejezetten olcsón ad lehetőséget a felhasználóknak és fejlesztőknek a VR tartalmakkal való ismerkedésre.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Ezt egyszerűsítené tovább a Google frissen bejelentett VR View eszközével, amellyel a fejlesztők egyszerűen ágyazhatnak különböző 360 fokos tartalmakat webolalakba vagy akár a Cardboardhoz szánt natív alkalmazásokba, legyen szó akár képekről vagy videókról.

Jelenleg a VR tartalomfogyasztás és -készítés is meglehetősen körülményes: a felhasználó kell hogy rendelkezzen a megfelelő szemüveggel, (esetünkben Cardboarddal) az adott vállalatnak pedig saját natív alkalmazást kell készítenie hozzá, és rá is kell vennie a felhasználókat hogy telepítsék azt. A Google ezt a problémát a VR View-val hidalná át, amellyel a cégek VR szemüvegekre szánt tartalmaikat egyszerűen weboldalaikon tehetik elérhetővé. A megoldás számos területen hasznosítható lehet, a webshopok termékeinek térbeli megtekintésétől az eladó ingatlanok virtuális bejárásáig.

A Google a fentieken túl végre az iOS felé is nyit, és Cardboard SDK-t ad ki az Apple mobilos rendszeréhez. Ahogy a cég termékmenedzsere Nathan Martz a TechCrunch-nak nyilatkozva elmondta, iOS-hez a vállalat eddig csak Unity-ben adott támogatást, ami nagyban megnehezítette a natív fejlesztők dolgát. A frissen kiadott fejlesztőkészlettel a cég szerint egy sor feladat egyszerűbbé válik a platformon, a fejmozgás követésétől a térbeli hangzásig. Az SDK gyakorlatilag az androidos megfelelőjével azonos funkciókészletet kínál. Ha valakinek felkeltette a figylemét az iOS-es fejlesztőkészlet, érdemes felkeresni a projekt GitHub oldalát.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 23:58

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.