Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 31. 11:30

Eltűnnek az olcsó Toshiba PC-k

Elhagyja a veszteséges konzumer piacot a Toshiba, a japán vállalat a B2B szegmensre koncentrál a jövőben. Ezzel gyakorlatilag megszűnik a Satellite gépek forgalmazása, Európába már csak drágább üzleti modellek érkeznek.

Véglegesítette új PC-s stratégiáját a Toshiba, a cég japánon kívül elhagyja a veszteséges konzumer szegmenst, és inkább a profittal kecsegtető üzleti és vállalati termékekre fókuszál a jövőben. Az anyaországon kívül eltűnnek a kedvező árú Satellite gépek, hamarosan már csak a drágább Tecra, Portégé, és dynaPad modellekkel találkozhatunk, ezekkel sem mindenhol.

A Toshiba még 2014 őszén kezdte újragondolni PC-s üzletágának működését. A vállalat korábbi stratégiája a piaci részesedésre fókuszált, ami két eltérő termékvonal fejlesztésével, illetve támogatásával járt, a konzumer és az üzleti vonal élesen elkülönül egymástól. Időközben az erősödő konkurencia (pl. Lenovo) és a PC-piac hanyatlása erősen rányomta bélyegét a Toshiba tevékenységére, a stratégia végül nem hozta a várt sikert.

A jelenlegi piaci helyzet széles, változatos konzumer termékpalettát kíván, miközben a gyártók csak igen vékony árréssel dolgozhatnak, ezért óriási mennyiséget kell értékesíteni a profitábilis működéshez. Mindez a Toshibának nem sikerült, az amerikai piacon veszteséget termelt a japán cég konzumer szegmense, ami komoly érvnek bizonyult.

A döntés miatt feleslegessé vált erőforrások egy részétől megválik a Toshiba, összesen 1300 munkahely szűnik meg, illetve ezzel párhuzamosan jó néhány képviseletet is bezár a vállalat. Az átszervezést követően kizárólag csak a nagyobb árrést kínáló B2B szegmensre összpontosítja erejét a Toshiba, mely alól csupán Japán élvez kivételt, itt továbbra is elérhetőek lesznek a márka konzumer termékei, illetve később újabb modellek is megjelennek.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

A távol-keleti országon kívül az üzleti notebookok maradnak, illetve tabletek és munkaállomások. Továbbra is Tecra márkanév alatt érkeznek a nagy teljesítményű laptopok, az ultravékony gépek a Portégé alá sorakoznak be, a 2-in-1 termékek pedig dynaPad és Portégé jelzéssel kerülnek piacra. A készlet erejéig a Satellite értékesítése sem áll le, a garanciális ügyintézésről pedig a jövőben is gondoskodik a Toshiba.

A B2B eszközök (kelet-közép-)európai forgalmazása, illetve annak módja egyelőre kérdéses, ehhez ugyanis jelenleg nincs megfelelő partnere a Toshibának, tehát erősen kétséges, hogy hazánkba hivatalos csatornákon eljussanak az üzleti gépek. Annyi már most bizonyos, hogy dynaPad belátható időn belül nem érkezik Európába.

A döntés a cég struktúráját is megváltoztatja, a vállalat a Toshiba Client Solutions Co. égisze alatt viszi majd tovább a PC-k fejlesztését és értékesítését. A Toshiba arra számít, hogy a döntés hatása már az április 1-től kezdődő 2016-os pénzügyi negyedévben megmutatkozik, az eddigi deficites működés után profitot vár a japán vállalat.

A változások ezzel valószínűleg nem érnek véget, hisz a Vaio-Toshiba-Fujitsu egyesülés már hónapok óta a levegőben lóg. Legutóbb februárban volt terítéken a japán trió kooperációja, ugyanakkor azt továbbra sem lehet biztosan tudni, hogy végül milyen formában egyesíti erejét a három márka. A Toshiba mostani döntése alapján az anyavállalatok valószínű megtartják az értékesítést, és csupán a "backendet" integrálják.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

5

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 16:12

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.