Szerző: Gálffy Csaba

2016. február 16. 17:00

Küszöbön a Vaio-Toshiba-Fujitsu egyesülés

Egy vállalatba olvasztja PC-s üzletágát a három nagy japán gyártó: a Sonyról korábban leválasztott Vaio, a Toshiba és a Fujitsu. A remények szerint az így nyert méretgazdaságossággal végre hatékonyan szállhatnak szembe a konkurens külföldi gyártókkal.

HIRDETÉS

Immár szinte biztosra vehető, hogy hármas egyesülésben összeolvad a Vaio, a Toshiba és a Fujitsu PC-gyártó részlege, így létrejön egy Japán-bázisú közepes méretű szereplő a piacon. Az első hírek a tárgyalásokról még december elején röppentek fel, akkor számoltunk be mi is arról, hogy terítékre került ez az opció. Az azóta eltelt két hónapban sikerült a megállapodást nagyjából nyélbe ütni és várhatóan néhány hét múlva hivatalossá is válik a tranzakció - mondta a Bloombergnek Hidemi Moue, a Vaiót birtokló Japan Industrial Partners elnök-vezérigazgatója.

A tripla összeolvadás kitaposott utat követ, korábban a japán szereplők két másik területen is sikeresen hajtottak végre hasonló konszolidációt, mind a félvezetőgyártásban, mind a kijelzőgyártásban hasonló folyamatok játszódtak le. A hajdan hatalmas japán vállalatok elvesztették versenyképességüket, ami drasztikusan visszaeső értékesítésben mutatkozott meg, ez pedig a romló méretgazdaságosság miatt tovább rontotta a versenyképességet. A kiutat mindkét esetben az összeolvadás és kemény reformok jelentették, az újjászervezett cégek pedig hatékony működéssel megint növekedő pályára tudtak állni. A Japan Display látványos siker lett, tőzsdére vonult, az értékesített részvényekből pedig fokozatosan vissza is fizette a gigászi állami mentőcsomagot.

(grafika: Engadget)

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Moue elmondása szerint a tárgyalásokon sikerült megegyezni, hogy melyik anyavállalat mekkora részesedéssel rendelkezzen az egyesüléssel keletkező konglomerátumból. Eszerint a Vaio kapja majd a legnagyobb tulajdonhányadot, a pontos részletek azonban még nem nyilvánosak. A kombinált vállalat várhatóan egységes kutatás-fejlesztéssel és integrált beszerzéssel és gyártással rendelkezik majd.

Hogy a márkák sorsa hogyan alakul, az egyelőre szintén nem tisztázott, ahogy az sem tiszta, hogy a különböző képviseletekkel mi történik globálisan. Pusztán spekukáció, de elvben az is elképzelhető, hogy az anyavállalatok megtartják az értékesítést, hiszen mind a Toshiba, mind a Fujitsu globális jelenlétet tart fenn, és csupán a "backendet" integrálják.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 04:40

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.