Szerző: Voith Hunor

2016. március 24. 13:42

Szolgáltatásként kínálja beszédfelismerő technológiáját a Google

A fejlesztők mostantól közvetlenül hozzáférhetnek a Speech API-hoz. A szolgáltatás egyelőre korlátozott előzetes státuszú és ingyenes, de később várhatóan fizetőssé válik.

HIRDETÉS

Nagyot esett a Nuance részvényárfolyama, miután a Google az idei GCP NEXT konferenciáján bejelentette, mostantól közvetlen hozzáférést felhős hangfelismerő technológiájához, a Cloud Speech-hez. A szolgáltatás API-ja egyelőre korlátozott előzetesként, ingyen próbálható ki, de később valószínűleg fizetőssé válik, erről azonban több részletet még nem árult el a keresőóriás.

Az androidos és Chrome-fejlesztők eddig is élhettek a lehetőséggel, de a Google mostani lépésével ezek a korlátok eltűnnek, és a világ egyik legfejlettebb hangfelismerő megoldását így gyakorlatilag bármibe be lehet majd csatornázni. A technológia ráadásul évek óta bizonyít az olyan funkciókban, mint a Google androidos diktálásos bevitele, hanggal is vezérelhető keresője, fordítója vagy éppen dokumentumszerkesztője, az érdeklődés pedig meglehetősen nagy iránta.

Nem csoda, hogy a jelenleg piacvezető, az Apple Sirijét is megalapozó Nuance befektetői nem örülnek az új szereplő megjelenésének, hiszen jó támogatással és üzletpolitikával a Google rövid idő alatt nagyot haraphat a tortából. Persze a Nuance-nak van egy hatalmas ügyfélköre, fejlesztői közössége és autókban vagy egyéb okos- vagy viselhető eszközökkel egyaránt használható szolgáltatása, de a horizontális-vertikális termékintegráció lehetőségei jóval szélesebbek a Google esetében.

02:49
 

What is Cloud Speech API?

Még több videó

A már ismert Cloud Platform IaaS és PaaS komponensek mellett ugyanis a keresőóriás a rendkívül fejlett gépi tanulást is hadrendbe állítja, a Cloud Speech csak egyik összetevője a szintén tegnap bejelentett új, Cloud Machine Learning termékcsaládnak. Az egész portfólió által a Google egyedülálló lehetőségeket tud nyújtani a hangfelismerés, -feldolgozás és -vezérlés piacán – hasonlót csak a Microsoft tudna felmutatni a Cortana hasonló megnyitásával, amire van is esély, hiszen a redmondi cég is sokat áldoz erre a gépi tanulásra és a hangfelismerésre.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A Nuance-nak ezzel szemben az lehet az előnye, hogy a cég számára ez az egyetlen üzleti láb. Így hacsak nem vásárolja fel valaki, vagy "saját erőből" nem jut nehéz anyagi helyzetbe, kicsi az esélye annak, hogy szolgáltatásai, terméktámogatása megszűnjön. A Google (vagy például a Facebook) esetében viszonylagos sikertelenség esetén azért nem egy példát láttunk már arra, hogy platformokat húzott ki külső partnerek alól. Az is valószínű, hogy ahogy például a Maps esetében is, a Google nem fog túl sokat vesződni az egyedi kérések teljesítésével (talán a legnagyobb ügyfeleket leszámítva), a Nuance pedig (például a magyar NNG-hez hasonlóan) igen.

Mindeközben az Amazont sem érdemes kihagyni a számításból. Bár az Alexa kevésbé van szem előtt, mint a Nuance-ra épülő szolgáltatások vagy a Cortana és a Cloud Speech, az eddigi fejlesztői tapasztalatok szerint meglehetősen jól működik, és az Amazon a Microsofthoz és a Google-höz hasonlóan komplett felhős ökoszisztémát tud mögé rakni.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 08:06

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.