Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 15. 12:56

Nyolc év után először csökkennek az iPhone eladások?

Elemzők szerint már jövőre megáll, sőt vissza is esik az iPhone okostelefonok eladása. A Morgan Stanley szakemberei szerint bár több jel is a csökkenésre mutat, az Apple-nek egyelőre nincs oka komoly aggodalomra.

Módosította korábbi optimista prognózisát a Morgan Stanley ismert elemzője. Katy Huberty elmondása szerint a szeptember végén kezdődött 2016-os pénzügyi évben 5,7 százalékkal csökkennek majd az iPhone eladások, szemben a korábbi 6,8 százalékos növekedésről szóló előrejelzéssel.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ezzel megtörne az Apple okostelefonjának 2007 óta tartó hatalmas menetelése, hisz az elmúlt 8 évben minden évben növekedtek az eladások, olykor kiugróan. Legutóbb nem kevesebb mint 62 millióval emelkedett az értékesített volumen, ergo a 2015-ös pénzügyi évben 37 százalékkal több iPhone talált gazdára mint közvetlenül azt megelőzően. A Morgan Stanley szerint az idei 231 milliós rekordszám jövőre 218 millióra csökken. Aggodalomra tehát semmi ok, az eladások hihetetlenül magas szinten "fagynak be".

Az elemző rövid indoklásában az erős dollár okozta nemzetközi iPhone-áremelkedés mellett a fejlett piacok okostelefonos telítődését hozza fel. Ráadásul az egymást követő iterációk egyre szerényebb relatív újdonságot hoznak, emiatt lassulnak a csereciklusok, illetve az új vásárlók száma is csökkenő tendenciát mutat a szaturált piacon.

A prognózisról szóló telefonos konferencián a vállalat egy másik szakértője is megszólalt. Jasmine Lu az ázsiai ellátási lánc szereplőivel van kapcsolatban, az új információk alapján a Morgan Stanley frissítette a becsléseket is, a téli negyedévre vonatkozó becsült komponens-megrendeléseket 10 százalékkal, a tavaszi negyedévet pedig 20 százalékkal vágta vissza. Katy Huberty igyekezett ugyanakkor finomítani a becslés élét - a megrendelésekből a legyártott mennyiségre csak közvetlenül lehet következtetni, a gyártást például a raktáron lévő komponensekből is végezheti a gyártó.

Az eladásokat persze még sok minden befolyásolhatja. Az egyik ilyen az indai piac alakulása, ahol a napokban komoly árcsökkentést hajtott végre az Apple. Emellett továbbra is szó van egy új 4 hüvelykes iPhone-ról, mely a kisebb méretű készülékeket preferálók számára lehetne egy új fejlesztési irány.

Baj lesz vagy sem?

Az Apple számára nagy érvágás lenne az iPhone eladásainak komolyabb csökkenése. Ahogy azt legutóbb elmondtuk, a cég teljes bevételének már 62,5 százalékát teszik ki az okostelefonos eladások. Mindez komoly kockázatot hordoz magában, ugyanakkor Katy Huberty szerint egyelőre nincs komoly aggodalomra ok.

Az Apple mint márka jelenleg rendkívül erős, a vásárlók jelentős része hűséges az iPhone iránt. A vállalat nyeresége stabil, a kutatásra és fejlesztésre pedig ennek megfelelően nagy összegeket áldoznak, jegyezte meg az elemző. Az hogy az iPhone-ok eladása mikor torpan meg, vagy mikor kezd el valamilyen mértékben csökkenni, csupán idő kérdése. Kenneth E. Boulding szavai alapján ezzel legfeljebb az őrültek vagy a közgazdászok vitatkoznának, amibe jól láthatóan az Apple nem tartozik bele.

A vállalat gőzerővel dolgozik a többi termékkategória fejlesztésén is. Ebbe több más egyéb mellett az Apple Watch és az Apple TV is beletartozik, illetve ott van még az év elején napvilágot látott Apple-autó, amivel egy teljesen új piacra törhet majd be a cég. Az Apple tehát nyitva tartja a szemét, és bár jelenleg az iPhone a vállalat főpillére, a vezetőség tisztában van azzal, hogy a hosszútávú stabilitás érdekében több lábra lesz szükségük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról