Szerző: Gálffy Csaba

2016. március 10. 09:30

A "világ leggyorsabb" SSD-it demózta a Seagate

Új szintet ért el az SSD-kkel elérhető sebességben a Seagate. A cég egy új termékcsaládot demózott, amelynek csúcsmodellje 10 gigabájtos másodpercenkénti átviteli sebességre is képes. Nem csak koncepcióról van szó, a termékek hamarosan sorozatgyártásba kerülnek.

HIRDETÉS

A "világ leggyorsabb" vállalati célú SSD-jét demózta a Seagate. A cég szerint az új, egyelőre név nélküli SSD mintegy 10 gigabájt másodpercenkénti átviteli sebességre képes, és a gyártó kimondottan felhős szerverekbe szánja. A termékből a Seagate két változatot készít, a csúcsmodell 16 PCI Express csatornát használ, a kistestvér beéri 8 csatornával is. Ez utóbbi "csak" 6,7 gigabájtos másodpercenkénti átvitelre képes, de a cég szerint a 8 csatornás modellek között ez is a leggyorsabbnak számít.

Mi lapul a hűtőbordák alatt?

A bejelentésre azonnal beindultak a találgatások, hogy vajon milyen belső felépítéssel és megoldásokkal érte el ezt az eredményt a Seagate. Bár a vállalat a felvásárolt SandForce révén rendelkezik saját vezérlőfejlesztő csapattal, az Anandtech tippje szerint az új modellekben nem egy új fejlesztés dolgozik. A lap érvelése szerint egy rendkívül komplex 16 csatornás vezérlőt képtelenség ilyen hirtelenséggel előhúzni, a piacon ma a 4 csatornás vezérlők számítanak általánosnak és csak most jelentek meg az első 8 csatornás lapkák is a PMC-Sierra kínálatában.

Hogyan áll elő akkor a 16 csatornás monstrum? A legvalószínűbb, hogy többvezérlős konstrukció eredményeképp. Ez általánosnak számít a vállalati PCI Express csatolós SSD-k körében, a Seagate saját négycsatornás Nytro XM1440-éből négyet összefogva viszonylag könnyen létrehozható ilyen modell, csupán egy PCI Express switchre van szükség. A felépítés persze jobbára elvi kérdés, már ami a "leggyorsabb" címet illeti - van ugyanis a piacon már olyan megoldás, amely PCI Express foglalatot használ és akár négy M.2-es SSD-t tud fogadni, a Seagate-hez nagyon hasonoló csúcssebesség mellett.

A meghajtókat a Seagate az Open Compute Project most zajló konferenciáján mutatta be, nem véletlenül. A kéttagú termékcsaládot ugyanis az OCP-kompatibilitást figyelembe véve tervezi a cég, az azonban nem egyértelmű, hogy ez pontosan miben tér el a hagyományos szerveres és munkaállomásos formátumtól. A meghajtók piacát ugyanakkor ez viszonylag pontosan ki is jelöli, az SSD-k valószínűleg olyan felhős kiszolgálókban kapnak majd helyet, ahol az I/O számít szűk keresztmetszetnek - például webes cache-elésre használt szerverek.

A gyártó az árakról és kapacitásokról egyelőre nem beszél, csak annyit jelentett be, hogy az első példányokat már szállítja az OEM-partnereknek, a sorozatgyártás pedig várhatóan nyárra indul be.

 

a címlapról

for the win

0

Windowsra is befutott a Flutter

2020. szeptember 24. 11:59

A Google keresztplatformos fejlesztői keretrendszerével - alfa címke alatt - már windowsos alkalmazások is készíthetők.