Szerző: Gálffy Csaba

2016. január 28. 12:11

Kivezeti a böngészős Javát az Oracle

Befejezi az NPAPI-protokollt használó Java kiterjesztés fejlesztését az Oracle, a Java 9-es kiadásban már eltávolításra jelölt státuszt kap a funkció. A böngészős támogatás már elpárolgott, a Chrome után a Firefox is kihátrált, így a cég inkább a Web Start technológiára fókuszál.

Befejezi a böngészőbe épülő Java-plugin fejlesztését az Oracle - jelentette be a cég tegnap. A változást az Oracle a böngészőgyártók által eszközölt változásokkal, a Java plugin által is használt NPAPI támogatásának kivezetésével indokolja, és megjegyzi, hogy ez nem csak a Javát, hanem a Flash és a Silverlight beépülőket is hasonlóképp érinti. A tervek szerint a Java böngészős plugin a JDK 9-cel kerül deprecated (kivezetésre jelölt) státuszba, majd egy egyelőre meg nem határozott verzióval ténylegesen is kikerül a Java csomagból.

A böngészős Java-plugin hosszú ideje a halálsoron van, az Oracle bejelentése inkább a status quo beismerése és elfogadása, mint jelentős törés az appleteket érintően. Az NPAPI ugyanis internetes időben ősi technológia, 1995-ben a Netscape Navigator 2.0-val mutatkozott be, az eredeti architekturális problémák pedig mindmáig a szabvány részei maradtak, amely az egyik legnagyobb webes biztonsági kockázattá vált. Nem véletlen, hogy az NPAPI-alapú böngészős kiterjesztések, a Java, a PDF és a Flash máig nagyon népszerűek a támadók körében, a tökéletlen sandboxing és a programozási hibáktól hemzsegő kiterjesztések kombinációjaként.

Windows NT-n futó Netscape Navigator 2.02 Gold - hosszú az árnyéka

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A fentiek fényében abszolút logikus, hogy előbb a Google, majd a Mozilla is bejelentette az NPAPI-támogatás megszüntetését a Chrome-ban illetve a Firefoxban - utóbbi várhatóan 2016 folyamán fokozatosan fejezi be a szabvány támogatását. A trendet egyébként a Microsoft is követi, a cég az Internet Explorerről Edge-re váltással kidobta a böngészőkiterjesztéseket is, a vadonatúj, biztonságos plugin-szabvány pedig néhány hét múlva várható.

Marad a Web Start

Az internetes Java alkalmazások futtatását ugyanakkor az Oracle nem vezeti ki, a böngészős beépülő helyett azonban inkább a Java Web Start megoldást kínálja a fejlesztőknek. Ez nem használ plugint és nem futtatja az appleteket, de működésében nagyon hasonló ahhoz: a weboldalt meglátogatva letölthető és futtatható a Java alkalmazás. Az appletekhez hasonlóan ezek az alkalmazások is sandboxban, az operációs rendszertől szigorúan elkülönítve futnak, azonban néhány korlátozott jogosultságot szerezhetnek, amennyiben rendelkeznek a fejlesztő aláírásával.

A weben egyébként a böngészős appletek gyakorlatilag kihaltak, a szerkesztőség kollektív emlékezetében csupán egyetlen ilyen megoldás él, a CIB Internet Bankja, amely ma is az NPAPI-alapú elérést használja a kompatibilis böngészőkben. Chrome vagy más böngészők alól nézve azonban a weboldal a letölthető JNPL-formátumú Java-alkalmazás felé irányít tovább, amely a böngésző nélkül is futtathat.

A bankot megkérdeztük az Oracle döntésével kapcsolatban, erre az alábbi választ kaptuk: "2016 a digitális átállás éve a CIB Banknál: hamarosan bevezetjük új mobil banki szolgáltatásunkat, melyet az év folyamán folyamatosan új funkciókkal bővítünk majd, valamint elindítjuk online deviza kereskedési rendszerünket, és az év során megújítjuk internetbanki szolgáltatásunkat is. Az Internet Bank megújulásával egyúttal kivezetjük a Java-alapú technológiát is. De addig is van megoldásunk ügyfeleink számára: a Chrome és MS Edge böngészők már korábban megszüntették a Java technológiának a támogatását. Ennek kezelésére a WebStart megoldást vezettük be, melynek lényege, hogy ügyfeleink a böngészőprogramon kívülről is elérhetik az Internet Bankot. A mostani bejelentés értelmében ezzel a megoldással minden böngésző esetében továbbra is fennakadás nélkül használni tudják ügyfeleink az Internet Bankot."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról