Szerző: Gálffy Csaba

2016. január 25. 14:46

Megadóztatták a Google-t a britek

Megúszta büntetés nélkül a Google az Egyesült Királyságban indított adóügyi vizsgálatot. A cég végül kiegyezett a hatóságokkal, egyszeri törlesztést vállalt és a jövőben változtatni fog a társasági adóval kapcsolatos gyakorlatán. Csak politikai akarat kellett hozzá.

Visszamenőlegesen fizet mintegy 130 millió brit font társasági adót a Google az Egyesült Királyságban - jelentette be a brit kormány. Az összeg a 2005 és 2015 között felhalmozott adóhátrálékot fedezi a bejelentés szerint. A jelképes összegnél fontosabb, hogy a cég a jövőben új adózási gyakorlatot követ majd, így várhatóan jóval többet fizet be a szigetország kincstárába.

Az amerikai cégek európai adózási gyakorlatával már többször foglalkoztunk a HWSW hasábjain. A probléma nagyon egyszerűen összefoglalható: rengeteg nagyvállalat úgy mozgatja a profitot az EU-s végei és az adóparadicsomokban bejegyzett leányvállalatai között, hogy minimalizálja a befizetett társasági adót. A cégek rendszeresen kiskapuk tömegét használják fel ehhez az adóoptimalizáláshoz, a gyakorlat lényege, hogy a leányvállalatok egymás közötti elszámolásait manipulálva a helyben bejegyzett cégek szinte teljes profitját költségként számolják el.

Egyszerűsítve így néz ki az adóoptimalizálás folyamata

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"A jövőben a brit hirdetőktől befolyó bevétel után fizetünk adót" - mondta a New York Timesnak a Google szóvivője. "A multinacionális vállalatok adózása az elmúlt években vita tárgya volt, ennek megfelelően pedig változik a nemzetközi adózási rendszer is" - áll a hivatalos állásfoglalásban. A britek még áprilisban foglalták törvénybe a "Google-adót", amit kimondottan a nemzetközi vállalatok megadóztatására dolgozott ki a pénzügyminisztérium: ez egy 25 százalékos büntetőadó, amelynek alapja nem a profit, hanem a bevétel. Ezt az adót olyan cégeknek kell befizetniük, amelyek az alacsonyabb kulccsal rendelkező társasági adót nem fizetik be - értelemszerűen elrettentésül vetette be ezt a brit kormány.

Csak (politikai) akarat kell hozzá

A Google nem az első, amelyet megfogtak az uniós hatóságok. Január elején az olasz adóhivatal jelentette be, hogy fizetésre kényszerítette az Apple-t, a cég akkor hasonló konstrukcióban egyezett ki a helyi illetékesekkel. A cég egyszeri 318 millió eurós összeget fizetett be, és ígéretett tett rá, hogy a jövőben más adózási konstrukciónak veti alá magát.

A fenti két példa azonban jól mutatja, hogy az EU-s és a helyi hatóságok számára a jogi kiskapuk bezárása továbbra sem prioritás, a tagállami adóügyi illetékesek inkább egyedi egyezményeket igyekeznek kötni. Az adóelkerülés és -optimalizálás tehát egyelőre csak tüneti kezelést kap, a vonatkozó szabályozás átírása úgy tűnik egyelőre megoldhatatlan akadálynak számít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról