Szerző: Voith Hunor

2016. január 21. 16:59

A Foxconn megvenné a Sharpot

A világ legnagyobb elektronikai bérgyártója 5,3 milliárd dolláros ajánlatot tett a nagy múltú, de évek óta nehézségekkel küzdő japán vállalatra.

Miután évek óta kerülgeti a Sharp LCD-gyártó üzletágát, a Foxconn most mindent bele alapon inkább a japán vállalat egészét vinné - értesült belsős forrásokból a The Wall Street Journal (WSJ) és a Bloomberg is. Az ajánlat 625 milliárd jen, azaz 5,3 milliárd dollár, valamint a cég tetemes adósságállományának finanszírozása. A lapok információi szerint a Foxconn február elejéig, a Sharp esedékes pénzügyi jelentéséig szeretné döntésre vinni az ügyet.

A dolog pikantériája, hogy a Sharpra egy másik vevő, a japán állami hátterű Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) befektetési alap is bejelentkezett. Ez nem meglepő - a szigetország politikai vezetése 2011-ben az INCJ révén nyúlt a Sony, a Toshiba és a Hitachi hóna alá, és a csökkenő forgalmú és az anyavállalatoknak egyre nagyobb terhet jelentő kijelzőüzletágakat egyesítve létrehozta a Japan Displayt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Japánban nem szokás fejlett technológiával és komoly kutatás-fejlesztéssel rendelkező, hazai tulajdonú cégeket külföldi, és főleg más ázsai vevőknek eladni. Az INCJ ajánlata jól mutatja, hogy az ügy mennyire politikai színezetű: az állami befektetési alap csak a Foxconn által ajánlott összeg felét kínálja, az adósságrendezést pedig valószínűleg nem, vagy csak részben vállalná. A Bloomberg úgy tudja, a Sharp vezetése hajlik arra, hogy a vállalatot továbbra is japán kézben tartsa, így a Foxconn nem először maradhat hoppon a Sharppal való alkudozásban.

2012-ben sokáig úgy tűnt, hogy a bérgyártó 10 százalékos részesedést szerez a japán vállaltban, de az üzlet végül kútba esett - a Foxconn alapítója és vezérigazgatója szerint azért, mert a Sharp vezetése megvezette a cég valódi anyagi helyzetét és értékét illetően. Terry Gou végül magánbefektetőként vásárolta be magát a Sharp Sakai-i tévékijelző-gyárába, azonban minden jel arra mutat, hogy inkább teljes irányítást szeretne az Apple-nek és a Xiaominak is beszállító kijelzőgyártó divízió felett.

A Foxconn ugyanis bevételének jelentős részét az iPhone-ok és iPadek összeszereléséből és a népszerű eszközökhöz szükséges komponensek gyártásából szerzi. Az anyagköltségben legnagyobb értéket (még a processzoroknál is többet) képviselő kijelzőpanelek viszont nem tőle kerülnek ki, hanem a Sharptól, az LG-től és a Japan Displaytől. Ezek fejlesztése és gyártása viszont nagyon komoly kutatás-fejlesztést és gyártástechnológiát kíván, ezek a kompetenciák jelenleg hiányoznak a Foxconn repertoárjából, és nem valószínű, hogy a bérgyártó ezt saját kútfőből a belátható jövőben pótolni tudná vagy akarná.

Az akvizíciós alternatíva viszont szintén nem egyszerű. Japán forrásból a fent vázolt politikai vonatkozás miatt nehéz lesz bevásárolnia, a Samsung és az LG pedig irdatlan összegeket költ saját technológiái és gyárai fejlesztésére, azokat a két dél-koreai vállalat egyáltalán nem szándékozik eladni.

Tény viszont, hogy a Sharp nyaka körül nagyon szorul a hurok. A vállalat az elmúlt négy pénzügyi évben mintegy 9,5 milliárd dollárnyi veszteséget szenvedett el, a működés finanszírozására felvett hitelállományból pedig idén márciusban jár le egy 4,5 milliárd dolláros (belpiaci) kötelezettség.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról