Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A GlobalFoundries megelőzte az Intelt

Asztalos Olivér, 2016. január 13. 16:25

Bár a megmunkált ostyák számában előzni tudott a GlobalFoundries, bevétel szempontjából még mindig messze vannak a kitűzött céltól. A rangsor ezen túlmenően nem változott, ugyanakkor 2020-ra már jelentősebben módosulhatnak az erőviszonyok. Az IC Insights prognózisa szerint ugyanis az elkövetkező években tovább nőhet a fabless üzleti modellel működő cégek száma.

Egy pozícióval hátrébb került a megmunkált szilícium ostyák számát rangsoroló listában az Intel. Az IC Insights legfrissebb elemzése szerint a processzorgyártó körülbelül 714 000 ostyát dolgozott fel a tavalyi év végéig, ami 1 százalékkal kevesebb a 2014-es értéknél. A visszaesés okát a kínai Fab 68 átalakításában látják az elemzők, ahol logikai áramkörök helyett hamarosan már 3D NAND és 3D XPoint lapkákat fog termelni az Intel. A kiesés ugyanakkor elég volt ahhoz, hogy az időközben termelését 18 százalékkal növelő GlobalFoundries megelőzze az Intelt, mely vállalatnál végül 48 000 darabbal több wafert munkált meg a bérgyártó.

Az x86-os processzorgyártónak ugyanakkor továbbra sincs oka komolyabb fejfájásra, hisz egy tavaly novemberi kimutatás szerint a félvezetőgyártásból származó bevétel listáját még mindig tetemes előnnyel vezeti. A szóban forgó rangsorban a GlobalFoundries már jóval szerényebb pozíciót foglal el, az Intel 50 milliárd dolláros bevételének nagyjából egy tized részével csak a 17. helyre volt jó a bérgyártó. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a GlobalFoundries most elsősorban ezen összeg növelésére koncentrál, amit belátható időn belül a duplájára szeretne növelni.

A listát továbbra is a Samsung vezeti. A dél-koreaiak 2 530 000 ostyát munkáltak meg, ami 8 százalékos növekedés 2014-hez képest. Ezzel a vállalat a világ félvezető termelésének 15,5 százalékát tudhatja magáénak (legalábbis a feldolgozott ostyákat tekintve), melynek nagy része DRAM vagy NAND flash lapkából áll. Az első számú konkurens TSMC nagyobb előrelépést produkált. A tajvani bérgyártó 14 százalékkal növelte termelését, amivel megerősítette pozícióját a harmadik helyezett Micronnal szemben. Az amerikaiak eredményébe a felvásárolt Elpida, Rexchip, Inotera, és IM Flash üzemek kapacitása is beletartozik.

A negyedik helyet a Toshiba és a SanDisk közösen foglalja el. A Flash Forward nevű vegyesvállalattal elsősorban NAND chipeket előállító két vállalat összesen 1 344 000 ostyát dolgozott fel, ami a 8,2 százalékos részesedést jelent a világpiacon. A kettőst nagyon szorosan követi a SK Hynix, akik 13 százalékot javítva 2014-es eredményükön lőtávolba kerültek. Amennyiben idén megmarad a lendület, könnyen előzhet egyet a memóriákat és NAND lapkákat egyaránt tervező és gyártó dél-koreai vállalat.

Zárszó gyanánt az élvonalbeli gyártástechnológiákkal rendelkező cégek számának (további) csökkenésével számol az IC Insights a 2016-os, illetve az azt követő néhány évben. A prognózist az újabb gyártástechnológiák költségeinek ugrásszerű növekedésére alapozzák. A cégek nagy része ezt nem lesz képes finanszírozni, így idővel egyre többen vesznek igénybe bérgyártót, és térnek át az úgynevezett fabless vagy fab-lite üzleti modellre.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.