Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 1. 10:30

Tovább zuhannak az SSD-árak

Folytatódik az első három negyedéves trend, tovább esnek az SSD-árak. Egy friss előrejelzés szerint a zuhanásnak távolról sincs vége, jövőre még olcsóbbak lehetnek a flash-alapú meghajtók.

HIRDETÉS

Tovább folytatódik az SSD-árak zuhanása, állapítja meg a DRAMeXchange elemzése. A memóriatőzsde adatai alapján a negyedik negyedév decemberig tartó időszakában újabb 10 százalékos esést szenvedett a flash-alapú meghajtók árazása. Eszerint tovább folytatódik az év korábbi időszakában tapasztalt, negyedévenkénti körülbelül 10 százalékos szekvenciális csökkenés.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Alan Chen, a cég menedzsere elmondta, hogy jövőre tovább közelíthet egymáshoz a mainstream SSD-k és HDD-k ára, ezzel pedig a notebookok már legalább 30 százalékát flash-alapú meghajtóval szállíthatják 2016-ban. A DRAMeXchange az idei esztendőre 25 és 28 százalék közé taksálta az arányt, amit végül a hordozható gépek piacának gyengélkedéséből fakadóan nem sikerült elérni. A memóriatőzsde szakembere hozzátette, hogy a túltermelés, illetve a magas raktárkészletek okán a következő év első felében tovább folytatódhat az áresés.

A 3D NAND lehet a katalizátor

A árak zuhanását tovább erősíthető a gazdaságosabb 3D NAND chipek térhódítása. Jelenleg ugyan továbbra is csupán a Samsung rendelkezik 3D NAND-ra épülő SSD-kkel, de ez jövőre borítékolhatóan megváltozik. Ezen a téren a dél-koreai vállalat hatalmas, nagyjából két esztendős előnnyel rendelkezik az Intel-Micron, illetve a Toshiba-SanDisk párosokkal szemben.

Az előbbi duó IMFT nevű vegyesvállalata már a jövő év első felében szállíthatja nagyobb cellasűrűségre képes 3D NAND chipjeit, míg az utóbbi kettős által alapított Flash Forward majd 2016 második felében kínálhatja költséghatékonyabb BiCS 3D NAND-jait.

A memóriaárak is zuhannak

A NAND-okkal hasonló pályát futottak be a DRAM chipek az elmúlt nagyjából egy esztendőben. A memóriamodulok alapjait is szolgáló egységek árai 2014 ősze óta szintén mélyrepülésben vannak. Egy 4 GB-os RAM modult jelenleg a tavaly októberi árcédula nagyjából feléért kínálják a gyártók.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 14:30

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.