Szerző: Hlács Ferenc

2015. december 29. 11:00

Routereken és táblagépen támadhat fel a Firefox OS

Kiszivárogtak a Mozilla új tervei hajdani okostelefonos operációs rendszere, a Firefox OS kapcsán. A szervezet táblagépeken, mini-PC-ken, sőt routereken és HDMI-stickeken is lát még fantáziát a szoftverben.

HIRDETÉS

A Mozilla néhány héttel ezelőtt hivatalosan is bejelentette, feladja saját okostelefon-platform létrehozására irányuló ambícióit és fokozatosan leállítja mobil operációs rendszere, a Firefox OS fejlesztését, legalábbis telefonokra. A szervezet most úgy tűnik, a vártnál hamarabb lehelhet új lelket a két éve szép reményekkel indult rendszerbe, igaz más területen. A Slashgear a Hipertextual által megszerzett, a Mozillától kiszivárgott információkra hivatkozva több új elképzelésről is beszámol, amelyek új otthont adhatnak a szoftvernek.

Az okostelefonos irányvonalhoz leginkább hasonló új koncepció Firefox Pad névre hallgat, és mint nevéből bizonyára többen kitalálták, egy táblagépet takar. Az egyelőre csak a tervezőasztalon létező tízhüvelykes tablettel a szervezet nem a "digitális bennszülötteket", sokkal inkább az időseket, a technológiát újonnan használni kezdőket venné célba. Az eszközt a tervezők ennek megfelelően a végletekig leegyszerűsítenék: azon az elképzelések szerint csak és kizárólag egy webböngésző fut majd, alkalmazásbolt, illetve egyáltalán (natív) alkalmazások nélkül. A hangsúly tehát az egyszerűségen van, a frissítések is teljesen automatizáltak.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A következő potenciális termék egy billentyűzetbe rejtett miniszámítógép, amely a mini-PC-k úttörője után Firefox Pi névre hallgat. A klaviatúra mellett beépített touchpaddel is felszerelt eszköz a fejlesztők szerint a fejlődő piacokon és az oktatási intézményekben találhat otthonra, az továbbá a webes tartalomfogyasztás mellett már tartalomkészítésre is bevethető, az előre telepített Mozilla Webmaker segítségével. A készülék használatbavételéhez csak egy monitorra vagy tévére van szükség. A potenciális gyártópartnerek között a szervezet a Raspberry Pi Foundationt és a hasonló, gyerekeknek szánt oktatókészletet forgalmazó Kanót is felsorolja.

A kiszivárgott koncepciók közül talán a legérdekesebb a Firefox Hub, amely nem más, mint egy Firefox OS-szel felszerelt otthoni router. Az elképzelés a Google-től már ismerős lehet, a keresőóriás az utóbbi időben több gyártópartnerrel közösen is dobott piacra saját tervezésű (az egységsugarú terméknél jóval esztétikusabb) routereket. A Mozilla víziója alapján a Firefox Hub a hagyományos feladatok mellett az otthoni okoseszközöket összekötő otthonautomatizációs központként is működne - hasonló megoldást láthattunk nemrég a Huawei zászlaja alatt is - valamint a beépített Firefox tűzfallal a biztonságról is gondoskodna, különféle szülői felügyeleti beállításokkal, illetve a személyes adatok védelmét célzó opciókkal. Az eszköz mindezek mellett webszerverként is üzemelne, automatikus frissítésekkel.

A negyedik és egyben utolsó megszerzett dia már jól ismert terméket vázol fel: egy Firefox OS-es tévéokosítót. Egy hasonló HDMI-stick korábban már majdnem valósággá vált, végül azonban digitális jogkezelési problémák miatt került a süllyesztőbe. A Chromecast-szerű megoldás a mobileszközök tartalmát is képes lenne a nagy kijelzőkre juttatni - a sikerhez azonban, ahogy a szervezet a kiszivárgott képen is megjegyzi, DRM-re, illetve tartalomszolgáltatókra is szükség lesz.

A felsorolt elképzelések egyelőre persze messze állnak a megvalósítástól - ahhoz gyártópartnerekre is szükség lesz - mindenesetre jó látni, hogy a Mozilla nem adja fel a küzdelmet. A szervezet új ambícióiról jövőre valószínűleg többet is megtudunk majd.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 07:55

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.