Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 4. 13:38

A DRM ölte meg a Firefox OS-es tévéokosítót

Elbukott a Chromecast Firefox OS-es kihívója: a közönségi finanszírozásra építő Matchstick tévéokosító a kiszállítási határidők eltolása után most végleg lehúzza a rolót, miután nem tudott megbirkózni a DRM beépítésével kapcsolatos problémákkal.

Talán emlékeznek még néhányan a tavaly bejelentett Firefox OS-t futtató Chromecast-kihívóra, amely Kickstarteren kezdte pályafutását. A Matchstick névre hallgató, nyílt forrású tévéokosító egészen népes támogatói táborra tett szert - nekik azonban most úgy tűnik csalódniuk kell, az eszköz fejlesztői ugyanis bejelentették, a projektet lefújják, a támogatók pénzét pedig visszautalják, miután nem sikerült leküzdeniük a készülékkel kapcsolatban felmerült, digitális jogkezelési (Digital Rights Management, DRM) problémákat.

A fejlesztőcsapat a napokban az eszköz kickstarteres oldalán közölte a hírt, az ugyanakkor már korábban is sejthető volt, hogy akadnak gondok a Matchstick háza táján. A kezdeményezők már idén februárban bejelentették, hogy valószínűleg nem tudja majd tartani az eredetileg kitűzött szállítási időpontokat, ezért augusztusra tolta ki a határidőt. A cég akkor a DRM-et illető problémák mellett arra hivatkozott, hogy a részben újratervezik, illetve gyorsabb processzorral szerelik fel a végleges modellt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mára azonban egyértelművé vált, hogy a digitális jogkezelés állította a fő akadályt a Matchstick piaci rajtja elé. Ahogy arra több támogató is rámutatott, a nyílt hardvert és ugyancsak nyílt szoftvert használó termék esetében az alapvetően zárt DRM támogatásának bevezetése határozottan ellentmondásos lépésnek tűnik, főként miután az eszközt a fejlesztők teljesen szabad platformként hirdették. A vállalat szerint ugyanakkor az olyan népszerű streaming alkalmazások, mint például Netflix támogatásához szükség van a funkcióra - annak dacára, hogy sok leendő vásárló inkább a DRM, és ezzel együtt az azt igénylő szolgáltatások kihagyását kérte a termékből.

A Matchstick készítői azonban úgy látszik annyira elkötelezettek voltak az eszköz nyíltságát megkérdőjelező funkció mellett, hogy anélkül azt egyáltalán nem hajlandók azt piacra dobni. A cég közleménye szerint a digitális jogkezelés megfelelő implementálásához még jelentősen több időre és fejlesztésre lenne szükség, a fejlesztők így nem tudják meghatározni, pontosan mikorra készülne el a végleges termék.

A projekt a tavaly októberben indított kampány során figyelemreméltó, több mint 470 ezer dolláros támogatást gyűjtött be a közösségi finanszírozó oldalon. A vállalat szerint az adakozóknak a teljes befizetett összeget visszaszolgáltatják, az Amazon fizetési rendszerén keresztül. A visszafizetési folyamat nagyjából 60 napot vesz igénybe.

a címlapról