Szerző: Voith Hunor

2015. december 22. 13:00

A NetApp megveszi a SolidFire-t

A tárolópiaci nagyágyú 870 millió dollárt fizet a fiatal, all-flash tárolókat fejlesztő cégért.

HIRDETÉS

Felvásárlással erősít all-flash portfólióján a NetApp. A vállalat 870 millió dollárt fizet készpénzben a 2010-es alapítású SolidFire-ért. A cég a teljesen flash-alapú tárolók fejlesztésére és gyártására specializálódott, továbbá a szoftveresen definiált de saját tárolókat használó ügyfelek az Element operációs rendszert is licencelhetik. A SolidFire fennállása során 150 millió dollár kockázati tőkét vont be, az akvizíció végére a tervek szerint 2016 áprilisában kerülhet pont. A NetAppon belül a SolidFire termékvonalért az integráció után David Wright, a kisebb cég jelenlegi vezérigazgatója lesz a felelős.

A CRN információi szerint a NetApp mellett a Cisco, az EMC és a Samsung is ringbe szállt a SolidFire-ért. Hogy végül miért a NetApp lett a befutó, arról eddig egyik fél sem nyilatkozott – valószínűleg a többi vevőjelölt kevesebbet ajánlott, vagy az általában vonzóbb tisztán készpénzes tranzakció helyett készpénz és saját részvény kombinációval fizetett volna.

A szóba hozott jelöltek közül csak a Samsung érdeklődése meglepő kissé – a dél-koreai vállalat ugyan nagyon erős szereplő a flashmemória-piacon, de saját vállalati tárolórendszerei (még) nincsenek. Valószínű, hogy a Samsung a piaci belépési pont és a műszaki kompetencia miatt érdeklődött, kutatás-fejlesztési eredményei és fejlett gyártástechnológiája jó alapot biztosított volna a SolidFire beolvasztásához.

A szintén alig néhány éves Pure Storage is jó választás lehetett volna, de az inkább saját lábán próbál megállni, és tőzsdére lépéssel bevont friss tőkével szándékozik finanszírozni a következő néhány kritikus évet. A gazdasági nehézségekkel küzdő Violin Memory lehet még befutó, nem lepődnénk meg, ha jövőre az a cég is elkelne.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A Ciscónak is jól jött volna egy all-flash tároló termékcsalád, miután a két évvel ezelőtt felvásárolt Invicta tárolókat a cég megoldhatatlan műszaki problémákra hivatkozva idén nyáron utód nélkül kivonta a forgalomból. A jövőre a Dellbe beolvadó EMC-nek pedig ugyan van all-flash tárolóportfóliója, a 2012-ben felvásárolt XtremIO fejlesztéseire alapozva, viszont a legnagyobb tárológyártó hagyományos, merevlemezalapú modelljei iránt egyre csökken a kereslet, így jól jönne még egy kis erősítés flash-oldalon. A flash-alapú tárolópiacból az Oracle is szeretne egy szeletet, a vállalat első ilyen tárolója egyéves várakozás után idén ősszel került piacra, a Western Digital pedig a 19 milliárd dollárért megszerzett SanDisk beolvasztása révén tervez komoly pozíciót szerezni.

Az akvizíció hírére a NetApp részvényárfolyama némileg emelkedett, de a kereskedés utáni órákban elült a befektetői lelkesedés, és kicsivel a bejelentés előtti szint alá csökkent az árfolyam. A vállalat a felvásárlás finanszírozását 4,8 milliárd dollárnyi készpénzállományából fogja finanszírozni.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 21. 00:06

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.