Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 12. 09:31

Tárológyártót vett a Cisco is

Valamivel több mint 400 millió dollárért vásárolja fel a Cisco a Whiptailt, ezzel újabb, flashmemória-alapú adattárolásban utazó kis cég olvad be az egyik IT-óriásba.

A Whiptailt 2008-ban alapították New Jerseyben. A vállalat egyelőre kevesebb mint 100 dolgozóval rendelkezik árbevétele 20-30 millió dollár körül lehet bennfentesek szerint. Ennek fényében a 415 millió dolláros vételár túlzásnak tűnik, azonban a vállalat flashmemóriás tárolók piaca óriási növekedés előtt áll, a tranzakció értéke valójában a jövőbeli üzleti lehetőségeket árazza be, mintsem a jelenlegi teljesítményt. A cég régóta szoros együttműködésben dolgozott a Whiptaillel és az egyik befektetője is volt a SanDiskkel együtt.

A tárolókat a kezdetektől flash memória használatára tervezték és fejlesztették, a cég szerint így  nélkülözik a hagyományos diszkes storage-ok buszos-kontrolleres felépítését, amely limitálhatja a flash teljesítményét. A Whiptail kínálatában a legkisebb tömb 3 terabájtos, 1,9 GB/s sávszélességű és 250 ezer IOPS-ra képes, a csúcsmodell (Invicta Infinity) egészen 360 terabájtig skálázódik, maximális sávszélessége 40 GB/s, az egy másodperc alatt elvégzett I/O műveletek számát pedig 4 milliónak írja az adatlap. A termékek önálló, rackbe építhető strorage-ok 10 GbE Ethernet, Fibre Channel és InfiniBand interfésszel.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Whiptail tömbjei a tőzsdére készülő Violin, az EMC által megvásárolt XtremIO vagy az IBM-be olvadt Texas Memory termékeihez. A Dell a Compellent, a NetApp az e-sorozat, a HP pedig a 3PAR termékvonal részeként kínál az ügyfeleinek tisztán flashalapú vállalati storage-ot. A Cisco a Unified Computing System (UCS) rendszerei révén mára meghatározó szerepet tölt be a szerverpiacon, a cég félmilliárd dollár feletti árbevételével az ötödik volt a szervergyártók között a második negyedévben, a leszállított rendszerek száma alapján pedig a negyedik helyet szerezte meg a Gartner adatai szerint. A felvásárlás révén a Cisco beemelheti a kínálatába a tisztán flashalapú tárolókat, és egy konvergens infrastruktúra még több elemét tudja kínálni az adatközpontok számára - hálózati eszközök és szerverek mellett most már a legnagyobb teljesítményű tárolókat is.

Az akvizíció emiatt komoly kihatással lehet a Cisco tárolópiaci szövetségeseivel (EMC, NetApp) fennálló viszonyára is. Amint az ismert, a VCE (VMware, Cisco, EMC) szövetség vBlock néven kínál Cisco szerverből, EMC tárolóból és VMware szoftverből álló, integrált infrastruktúrát az adazközpontokba, a Cisco-NetApp együttműködés eredménye pedig a FlexPod család, amely Cisco szerverekből és NetApp tárolókból áll.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról