Szerző: Gálffy Csaba

2015. december 14. 14:57

Második generációnál jár a Google Cloud SQL

Szintet lép a Google szolgáltatásként kínált adatbázis-rendszere. A Cloud SQL olcsóbb, gyorsabb és szabványosabb lett.

A Cloud SQL-t még 2011-ben indította útjára a Google, ezt váltja majd fokozatosan, a második, javított kiadás, amelyet most egyszerűen csak Second Generation néven emleget a vállalat. A fiatal felhős rendszerek folyamatosan fejlődnek, a Google a tárolós és a számítási felhőt is 2011 óta vezette be, és a háttérben a publikus felhő architektúráját is jelentősen újratervezte a cég. Ennek pozitív hullámai most a Cloud SQL-hez is eljutottak, a fejlesztések a Cloud SQL második generációjában öltenek testet, amely mostantól béta státuszban kipróbálható.

Ahogy lenni szokott, a fejlesztések két fontos eredményt hoztak: a szolgáltatás számottevően gyorsabb lett, miközben egységnyi teljesítményre vetítve már lényegesen olcsóbb is. Nem elhanyagolható az sem, hogy a Google szerint a skálázódás is látványosan fejlődött, az új szolgáltatás akár 10 terabájtos adatbázisokkal is megbirkózik, csúcsteljesítménye pedig 15 ezer IO-művelet másodpercenként.

SQL-mint-szolgáltatás

A Cloud SQL egy menedzselt MySQL, amelyet előfizetéses modellben, szolgáltatásként lehet igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy az üzemeltetéssel kapcsolatos összes teendőt a Google végzi, a frissítések és javítások telepítésétől a biztonsági mentések készítéséig és a replikáció idegölő konfigurálásáig. Az olyan szervezetekben tehát, ahol nincs belül komoly MySQL-kompetencia, kifizetődő lehet ezt választani. Az XaaS-modell rugalmatlansága persze itt is visszaköszön, vagyis ha kicsit is másra van szükség, mint ami a csomagban van, akkor jöhet a barkácsolás.

Sokkal, sokkal jobban skálázódik - mondja a Google

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szolgáltatás azért is szabható jobban testre, mint a első kiadás, mert a kliens immár könnyedén, saját csúszkán állíthatja a bérelt CPU-magok számát és a RAM méretét is (a több nyilván gyorsabb és drágább). A felfelé (vagy épp lefelé) skálázás így viszonylag egyszerűen megoldható, minimális kieséssel.

A Cloud SQL egyébként egy standard MySQL-telepítésnek felel meg, vagyis támogatja a szabványos MySQL Wire Protocolt - ez azt jelenti, hogy kívülről az adatbázishoz bármilyen alkalmazás tud csatlakozni. Vagyis az alkalmazás bárhol futhat, nem csak a Google felhőjéből, hanem pl. saját adatközpontból is elérhetőek az adatok és az adatbázis szolgáltatásai. Szinte mellékes hozadék, hogy így rengeteg MySQL-es eszköz is működni fog, a Workbench-től a parancssoros interfészig. Ha alacsony késleltetésű kapcsolatra van szükség, akkor azért ajánlott a Google Compute Engine-en futtatni az alkalmazást.

Az Amazon mögött messze lemaradva a Microsoft és a Google küzd a felhős infrastruktúra- és szolgáltatáspiac különböző pozícióiért, a redmondiak pedig a nyáron komolyan megerősítették saját SQL-jelenlétüket, a cég teljes Microsoft SQL-adatbázist kínál szolgáltatásként saját felhőjéből. Ez nem direkt versenytársa a Google-féle MySQL-szolgáltatásnak, de van átfedés a két megoldás által megcélzott piacok között, és némileg lépéskényszerbe is hozhatta a keresőóriást. Az új Cloud SQL-t ezért a Google igyekszik versenyképesen árazni, ennek része, hogy nincs egy vagy három éves "hűségszerződés", mint az Amazon vagy a Microsoft egyes szolgáltatásaira, a legolcsóbb csomag enélkül is elérhető - akkor, ha az adatbázis 24/7-ben fut. Amennyiben estére vagy hétvégére lekapcsoljuk a rendszert, akkor percenkénti árazás lép érvénybe, használatalapon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról