Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Elköszön az olcsó táblagépektől a HP

Hlács Ferenc, 2015. december 04. 15:08
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nem gyárt több olcsó tabletet a HP, a vállalat a 200 dollár alatti eszközökről az üzleti készülékekre, elsősorban a hibrid modellekre helyezi át a hangsúlyt. Ezzel párhuzamosan a vállalat portfóliójában az androidos tabletek is egyre kevesebb helyet kapnak.

Nem folytatja tovább a versenyt a HP az olcsó androidos táblagépek piacán, a vállalat bejelentette, a jövőben kifejezetten a prémium, illetve üzleti szegmensre koncentrál, belépőkategóriás, konzumer tableteket nem gyárt többé - a cég a döntést egyszerűen azzal indokolja, hogy az olcsó készülékeken nincs megfelelő profit. Ez a vállalat egyik első jelentős változtatása az idén novemberi kettéhasadás óta, miután a PC-kért és nyomtatókért felelős HP Inc.-re, valamint a nagyvállalati tevékenységekkel foglalkozó Hewlett Packard Enterprise-ra bomlott szét.

A gyártó lépése a tabletpiac évek óta tartó zsugorodásának fényében nem meglepő, idén a második negyedévben ugyanis az IDC szerint a terület 7 százalékkal, 48-ról 44 millió darabra esett, elsősorban a hosszúra nyúló termékfrissítési ciklusok miatt, a csökkenő tendencia pedig várhatóan a következő években is folytatódik. A területen némi reményt jelent, hogy egyes előrejelzések jövőre valamivel mérsékeltebb, 5 százalék alatti visszaesésről beszélnek, amely elsősorban az olyan, nagyméretű eszközök megjelenésének tudható be, mint az idén ősszel bejelentett Surface Pro 4 és Surface Book hibridek vagy az iPad Pro. Ezek ugyanakkor távolabb nem is állhatnának a belépő kategóriától, így az általuk vert hullámokat a HP továbbra is meglovagolhatja.

A HP búcsúja az olcsó eszközöktől már most érezhető, a cég egyesült államokbeli weboldalán már csak két, 300 dollár alá árazott készülék található: a 150 dolláros HP 8 G2 az oldal szerint már egyáltalán nincs raktáron, a 100 dollárért hirdetett HP 7 G2-ből pedig ezen sorok írásakor mindössze egyetlen elérhető darab állt rendelkezésre - miután az elkelt, a cég szinte biztosan nem tölti fel új darabokkal a készletet. Ahogy azt a PCWorld is kiemeli, a vállalat jelenlegi portfóliója jelentősen eltolódott a windowsos eszközök irányába, a két fenti, kivezetésre váró készüléken túl alig egy-két eszköz maradt a cégnél a Google mobil operációs rendszerével a fedélzetén.

A gyártó a jövőben ennek megfelelően valószínűleg komoly hangsúlyt fektet majd a hibrid eszközökre, melyeknél továbbra is a Windows a legnépszerűbb választás a cégek között. Ron Coughlin, a vállalat személyi eszközökért felelős vezetője szerint a HP a továbbiakban Spectre x2 és Spectre x360-hoz hasonló, táblagépként és notebookként egyaránt használható termékekre fókuszál majd.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.