Szerző: Koi Tamás

2015. december 3. 14:05

Duplájára gyorsította 4G-s hálózatát a Telekom

Mától a hazai mobilnet csúcssebessége 300 Mbps, elindult ugyanis az első kereskedelmi LTE Advanced szolgáltatás az országban a Telekom hálózatán. A szolgáltató egyelőre Nyíregyházán biztosítja csak ezt az elméleti sávszélességet, az Ericsson hálózati megoldásaival.

Duplájára gyorsította országos 4G-hálózatának elméleti sávszélességét a Magyar Telekom Nyíregyházán, így a megfelelő díjcsomaggal és készülékkel rendelkező ügyfelek elméletileg akár 300 Mbps letöltési sebességet megközelítő adatátviteli tempóval is internetezhetnek. A szolgáltató mindezt az LTE Advanced technológiával, úgynevezett vivőaggregációval biztosítja, azaz a hálózat ilyenkor több, egymástól nagy távolságra lévő spektrum (jelen esetben a 800 MHz és a 1800 MHz) bevonásával többszörözi a kapacitást.

A Telekom régóta teszteli az LTE Advanced technológiát hálózatieszköz-beszállító partnerével, az Ericssonnal karöltve, egy éve pedig az éles hálózaton is elindult a teszt egyes budapesti helyszíneken. A rendszert a HWSW-nek is módjában állt tesztelni, az éles hálózaton, valós körülmények között az LTE Advanced cellákból adott esetben bőven 200 Mbps feletti letöltési tempó volt kisajtolható. A cég jelenlegi, kereskedelmi 4G-s hálózata ennek a tempónak nagyjából a felére képes, viszont az országos lefedettség mostanra eléri a 97%-ot a szolgáltató közleménye szerint.


A vivő aggregáció hatása: mindenkinek több jut

A folyamatosan növekvő sávszélességben ugyanakkor minden ügyfélre vonatkozóan komoly lehetőségek rejlenek, hiszen a cellánkénti kapacitás megoszlik, azaz a meredeken növekvő adatforgalmi igény csak abban az esetben szolgálható ki megfelelően, ha a cellák kapacitását közben bővíti a szolgáltató. Ráadásul az átviteli tempó ezzel a cellák szélein is nő, vagyis az adótoronytól távolabb olyan helyeken is használhatóvá válhat a mobilnet, ahol korábban már böngészéshez sem volt megfelelő a sávszélesség. Ez elméletileg azoknak az ügyfeleknek is kedvezhet, akik egyébként nem is rendelkeznek olyan díjcsomaggal, mellyel a hálózat teljes kapacitása a rendelkezésükre állhat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szolgáltató szerint amúgy jelenleg a Next M és Next XL okostelefonos, továbbá Net&Roll M és Net&Roll L mobilinternetes díjcsomagjaival és azok Aranytárskártyás változataival tudják kihasználni az LTE-Advanced technológia nyújtotta előnyöket a fejlesztésben érintett lakosok. A csúcssebesség eléréséhez a fenti díjcsomagok mellett szükség lehet egy LTE-Advanced kompatibilis okostelefonra is. Ilyenből jelenleg 15-öt forgalmaz a Telekom, köztük az iPhone 6s-sel, a HTC M9-cel, vagy a Samsung Galaxy S6-tal és a Sony Xperia Z5-tel.

Arról egyelőre nincs hír, hogy más régiókban mikor bővít kapacitást a Telekom, a cég által kiadott sajtóközlemény mindössze annyit említ, hogy az "ügyféligények alakulása" határozza meg a további fejlesztéseket. A kereskedelmi pilot kijelölését ugyanakkor aligha ez határozta meg, sokkal inkább az játszott szerepet Nyíregyháza kiválasztásában, hogy a nyírségi város a Digitális Magyarország program első állomása, ahol a mobilos fejlesztések mellett gőzerővel zajlik az új generációs vezetékes infrastruktúra kiépítése, bővítése is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról