Szerző: Koi Tamás

2014. november 12. 14:10

Nyíregyházán indul a Digitális Magyarország pilotja

Nyíregyházát szemelte ki a Magyar Telekom a Digitális Magyarország projekt első fázisában arra, hogy a cég az országos infrastruktúra-fejlesztési programot tesztelje. A kelet-magyarországi településen jövő év végéig minden háztartás számára gyors vezetékes internetet biztosít a szolgáltató.

Az idén februárban aláírt Digitális Magyarország átfogó fejlesztési projekt részeként a Magyar Telekom első lépésben Nyíregyházán indítja el azt az infrastrukturális beruházást, melynek hatására a nyírségi településen jövő év végére minden háztartás számára gyors szélessávú internetkapcsolatot biztosít majd a cég. A jelentős részben EU-s pénzekből megvalósuló projekt célja, hogy 2018-ra minden Magyarországi háztartás számára rendelkezésre álljon legalább 30 Mbps letöltési sávszélességet biztosító internetkapcsolat.

Ideális helyszín

Christopher Mattheisen egy mai konferencián közölte, Nyíregyháza ideális helyszín, mivel intenzíven fejlődik, jelen vannak nemzetközileg is elismert vállalatok és azok hazai beszállítói, valamint már több olyan kezdeményezés található meg, amelyek könnyen beilleszthetőek a Digitális Magyarország elképzelésébe, és jó táptalajt biztosítanak az együttműködésre. A vezetékes hálózat bővítésére a Telekom több százmillió forintot szán, az egyik elsődleges cél pedig, hogy a szabolcsi megyeszékhelyen szerzett tapasztalatokat a szolgáltató később más régiókban is felhasználhassa.


Nyíregyháza önkormányzatának épülete: jó partnerek

A Telekom az elmúlt években egyszer már jelentős összegeket ölt egy város "digitális infrastruktúrájának" a fejlesztésébe, a szolnoki T-City program keretén belül. Mattheisen ugyanakkor a HWSW-nek elmondta, hogy a T-City már túlságosan előrehaladott állapotban van ahhoz, hogy egy teljesen nulláról induló beruházás-fejlesztés és együttműködés tapasztalatait le lehessen szűrni belőle.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cégvezető lapunk kérdésére nem adott egyértelmű választ arra, hogy a kormányzat eredeti, internetadóval kapcsolatos terveinek megvalósulása esetén is elindulhatott volna a projekt. "Ahogy egy interjúban fogalmaztam pár hete, az internetadó negatívan hatott volna az együttműködésre" - emelte ki Mattheisen, aki néhány hete a Portfoliónak adott szokatlanul kemény hangú interjút az internetadó kapcsán.

41 százalék már most alkalmas

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legfrissebb, szeptemberi gyorsjelentése szerint a magyarországi háztartásokban telepített végpontok mintegy 41,4 százaléka képes 30 Mbps vagy annál gyorsabb netelérésre, máshol vagy a végberendezés, vagy az infrastruktúra nem alkalmas a gyorsabb kapcsolat létrehozására.

A magyar kormány és a Magyar Telekom többségi tulajdonosa, a Deutsche Telekom idén februárban a legfelsőbb szinten képviseltette magát a Digitális Magyarországért fejlesztési projekt aláírásakor. Akkor a fentebb megfogalmazott célok (2018-ra minden magyarországi háztartás számára elérhetővé kell tenni legalább 30 Mbps sávszélességű vezetékes netet) mellett sok konkrétum nem derült ki, illetve úgy látszott, hogy a kormányzat és a távközlési szektor végleg elásta a csatabárdot a 2010-es szektoradók keltette feszültséggel teli időszak után.

A Telekomnál a legdrágább

Nem mellékes szempont ugyanakkor, hogy a különböző szolgáltatók kínálatában mennyibe kerül a 30 Mbps sávszélességű, vagy annál gyorsabb internetkapcsolat. A Telekomnál tévé- és telefonelőfizetés mellé a 30 Mbps sávszélességet kínáló Netmánia L csomag havi díja jelenleg valamivel több mint 5100 forint, a UPC-nél alig drágábban, havi 5490 forintért a Fiber Power 30 díjcsomag mellé 29 csatornás kábeltévé-csomag és vezetékes telefon is jár. A DIGI-nél a legolcsóbb internetkapcsolat, az önállóan havi 2700 forintba kerülő DIGINet 50  a nevéből adódóan 50 Mbps letöltési sávszélességet biztosít. Nyíregyházán körzettől függően mind a DIGI, mind a UPC hálózata elérhető a Telekomé mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról