Szerző: Hlács Ferenc

2015. november 17. 12:13

Az összetett kérdéseket is megérti a Google hangalapú keresője

Már komplex kérdésekre is válaszol, valamint többek között a dátumokat, illetve a melléknevek felsőfokát is ügyesebben kezeli a Google hangalapú keresője. Az Android és iOS rendszereken elérhető megoldás a felhasználókhoz több lépcsőben érkező frissítést követően lesz okosabb.

Egyre nehezebb lesz kifogni a Google hangalapú keresőjén: a vállalat bejelentette, továbbfejlesztette szolgáltatását, amelynek hamarosan a korábbiaknál jóval bonyolultabb kérdésekbe sem törik majd bele a foga. Bár a keresőn továbbra is lehet fogást találni, az már olyan összetett kérdésekkel is megbirkózik, mint például "Ki volt az Egyesült Államok elnöke, mikor az Angels megnyerte a World Series bajnokságot?" - persze mindezt angolul, a más nyelvet beszélő régiók még jó darabig kénytelenek lesznek a kevésbé komplex kérdésekre szorítkozni.

A felturbózott hangkereső teljesítménye mindenesetre így is figyelemreméltó. Mint azt a Google ábrája is szemlélteti, a kereső a feltett kérdés szemantikai elemzése során azt több egységre bontja. A fenti példánál maradva, a kérdést először két fő részre választja szét, majd ezen belül azonosítja az egyes elemeket, például hogy az Egyesült Államok esetében egy országról van szó, az Angels pedig egy baseball csapat. A kérdésköröket így leszűkítve a rendszer végül a két fő elem kapcsán talált adatok összevetésével ad választ a kérdésre.

A kereső ezeken túl már a melléknevek felsőfokát, illetve ennek kapcsán a sorrendet is képes megérteni, így például a "Melyek Iowa legnagyobb városai területe alapján?" kérdés sem okoz neki gondot. A vállalat szerint a motor mindezek mellett a dátumokat is jobban kezeli.

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban?

Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban? Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Ahogy arra a Google is rámutat, a kereső továbbra is messze áll a tökéletestől, és az újítások ellenére valószínűleg nem lesz nehéz olyan kérdést találni, amellyel nem tud mit kezdeni - ilyenkor a szoftver a pontos válasz helyett egyszerűen a relevánsnak ítélt keresési találatokat listázza.  A rendszer ugyanakkor stabilan fejlődik, a vállalat gépi tanulást célzó kezdeményezéseivel párhuzamosan - utóbbiak egyébként ugyancsak erősek a nyelvtanulásban, többek között az emailek önálló megválaszolására is képesek. Mindezek fényében szinte biztosra vehető, hogy néhány éven belül már nem kell csak a Google kedvéért egyszerűbben megfogalmazni a felmerülő kérdéseket.

A vállalat 2008-ban kezdte tanítgatni hangalapú keresőjét a felhasználók kérdéseinek megválaszolására, majd 2012-ben a különböző fogalmakhoz információkat rendelő Knowledge Graph bevezetésével vitte azt a következő szintre. Utóbbi egyébként annyira jól sikerült, hogy az általa a keresések során biztosított információknak köszönhetően a tavaly a Wikipédia látogatottsága is csökkenni kezdett. Bár a keresők éllovasa minden kétséget kizáróan a Google, a motorok internetszerte egyre okosabbá válnak: november elején például az Apple is észrevehetően csiszolt az iOS-es alkalmazásboltja mögött dolgozó rendszeren.

A Google újításait egy szoftverfrissítés keretei között, több lépcsőben küldi ki a keresőappot Androidon vagy iOS-en használóknak.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GIT

0

Vírusokkal szórták meg a GitHubot

2024. március 4. 13:59

Nehezen megállíthatónak tűnik a tavaly indult támadássorozat, melynek során népszerű GitHub repository-k kártékony kódot tartalmazó klónjait terjesztik a kiberbűnözők.