Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 9. 11:51

A Huawei lehet a következő nagy SSD-gyártó?

A közelmúltban befutott a Tecal ES3000 V2 SSD, ugyanakkor a jövőt tekintve ennél nagyobb horderejű a hír, miszerint a Huawei már javában dolgozik saját fejlesztésű vezérlőjén.

A Huawei nem számít teljesen új szereplőnek az SSD-k piacán. A kínai cég a közelmúltban immár második saját tervezésű, a vállalati szegmenst megcélzó meghajtóját dobta piacra. A szóban forgó, Tecal ES3000 V2 elnevezésű SSD a 2013-ban megjelent Tecal ES3000 továbbfejlesztése. Ennek megfelelően a tároló PCI Express felületet használ az adatkommunikációhoz, melynek segítségével az olvasási tempó kapacitástól függően 1,5 vagy 3 GB/s lehet, míg az írási sebesség 0,65 és 2,1 GB/s között változhat. IOPS értékek tekintetében 350 000 és 750 000 közötti stabil olvasási, illetve 75 000 és 220 000 közötti stabil írási értékek a mérvadóak. A 20 nanométeres MLC chipek által kínált tárkapacitás kiépítéstől függően 600 és 3200 GB között változik.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A NAND chipeket továbbra is a Micron szállítja, mely vállalattal a kínaiak szorosan együttműködnek az egyes SSD-k fejlesztése során. Ipari elemzők információja szerint a megállapodás része egy rendszeres, nagy mennyiségű NAND flash chip szállítmány is, amivel a Micron kvázi kompenzálhatja a kiesett piaci részesedésből származó bevételét. A vezérlők szerepét egyelőre FPGA chipekre, egészen pontosan a Xilinx Kintex-7 családjára bízták, ugyanakkor az ezekhez szükséges vezérlőszoftvert már házon belül, a Micron közreműködésével fejlesztették ki.

De minek a Huawei-nek az SSD?

A termékek, illetve a fejlesztések hátterében elsősorban belső igények állnak, ugyanis meghajtók döntő többsége a Huawei saját márkás adatközponti termékeikben, szervereiben landol, melyekre várhatóan egyre nagyobb lesz a kereslet. A kínaiak a közelmúltban megerősítették, hogy már egy dedikált fejlesztőcsoporttal is rendelkeznek, melynek első nagy projektje egy teljes egészében házon belül fejlesztett kontroller, ami a hosszútávú tervek szempontjából kulcsfontosságú lehet. A Huawei aktuális, hálózati megoldások terén globálisan betöltött vezető szerepét tekintve mindennek akár komoly hatása lehet majd az SSD-piac teljes egészére nézve.

Kína ebben sem akar lemaradni

A Huawei mellett a kínai félvezetőgyártás lassacskán fellegvárává váló, állami hátterű Tsinghua Unigroup is egyre komlyabban szemez a flash-alapú tárolással. A Micron felvásárlása végül ugyan kudarcba fulladt, ám a kínai befektetői csoport még ha csak közvetetten is, de a Western Digitalon keresztül már hozzáférhet a NAND-flash és SSD fejlesztésben, valamint gyártásban kiemelkedő SanDisk technológiájához. A DRAM Exchange beszámolója szerint ez azt fogja eredményezni, hogy a Tsinghua hamarosan minden erőforrását bevetve, valamilyen formában belép az SSD-piacra.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.