Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 28. 12:12

Nem érinthetetlenek többé az autós fedélzeti szoftverek az USA-ban

Hamarosan per kockázata nélkül vizsgálhatják a járművek fedélzeti szoftvereit biztonsági kutatók az Egyesült Államokban, miután a Kongresszusi Könyvtár elfogadta az EFF petícióját a digitális szerzői jogokra vonatkozó törvény alól mentességet élvező esetek kapcsán. A Könyvtár döntésének a játékosok is örülhetnek, az ugyanis a régi, leállított beléptetőszerverek megkerülését is lehetővé teszi

Komoly győzelmet aratott az EFF (Electronic Frontier Foundation), miután a Kongresszusi Könyvtár több fronton is a szervezet javára ítélt a DMCA-kivételek (Digital Millenium Copyroight Act) soron következő elbírálásakor benyújtott petíciója kapcsán. A Kongresszusi Könyvtár feje rendesen háromévente dönt arról, milyen esetek élvezhetnek mentességet a DMCA, vagyis az Egyesült Államokban 1998-ban beiktatott, digitális szerzői jogokat védő törvény alól. Az EFF petíciójában a több terület felülvizsgálatára is javaslatot tett - az illetékes hatóság pedig döntő többségében elfogadta az indítványokat az Egyesült Államokban.

Biztonságban a biztonsági szakértők

Talán a legfontosabb győzelem, hogy végre harmadik felek számára is lehetőség nyílik az autókon és egyéb járműveken futó szoftverek közelebbi vizsgálatára és módosítására. Az autógyártók által erősen ellenzett döntésben vélhetően komoly szerepet játszott az elmúlt hetekben kirobbant Volkswagen botrány, amelynek során kiderült, az autógyártó egy előre telepített szoftverrel csalt a kibocsátási teszteken - az első értesülések szerint az ügy legalább félmillió autót érintett, majd mint később kiderült, valójában tízmilliónál is több járműről van szó.

Az autógyártók a jelenlegi gyakorlat szerint a DMCA vonatkozó 1201-es szekciójára hivatkozva jogi lépéseket tehetnek bárki ellen, aki megpróbálja megkerülni a járműveikbe épített szoftveres korlátokat - beleértve a biztonsági kutatókat is. Erre a jövőben (legalábbis a következő három évben) nem lesz módjuk, miután a Könyvtár már lehetővé teszi a szoftverek jogszerű vizsgálatát, harmadik felek által.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A döntés persze nem jelenti, hogy bárki korlátlanul belepiszkálhat a járműveken futó szoftverbe, azt a Kongresszusi Könyvtár által beiktatott kivétel csak "jóhiszemű biztonsági kutatás", valamint "jogos módosítás" céljából teszi lehetővé. Előbbi, az Egyesült Államok kormányzati definíciója szerint a biztonsági hibák keresését foglalja magában kontrollált körülmények között, míg utóbbi arra az esetre vonatkozik, ha a jármű tulajdonosa annak valamely funkciójának megőrzéséhez vagy javításához kényszerül a szoftver módosítására - természetesen az USA közlekedésügyi hatóságának szabályait betartva.

Az EFF öröme ugyanakkor nem felhőtlen, a döntés ugyanis nem azonnal, csak egy év elteltével válik majd érvényessé - a szervezet szerint azonban ahogy a Volkswagen példája is mutatja arra azonnal szükség lenne. A jövőre életbe lépő DMCA-kivétel a személyi, valamint kereskedelmi és mezőgazdasági motoros járművekre is érvényes.

Feltámadhatnak a régi játékok

De nem csak a biztonsági kutatók és traktortulajdonosok örülhetnek, a frissített szabályozás a játékosok számára is tartogat jó híreket. Az EFF petíciójával elfogadott új irányelvek alapján a Könyvtár immár megengedi a játékosok számára, hogy valamilyen megkerülő megoldással újra hozzáférjenek azokhoz a címekhez, amelyeket korábban megvásároltak, ám játszhatatlanná váltak, leállított beléptetőszervereik miatt - a határozat az online többjátékos mód visszaállítását ugyanakkor nem teszi lehetővé. A beléptetőszerverek a Kongresszusi Könyvtár döntése alapján akkor számítanak nem működőnek, ha a felelősi kiadó bejelenti a támogatás lejártát, vagy ha egy nem bejelentett leállás legalább hat hónapig tart.

Néhány korlátozás azért még megmaradt a területen, a játékosok továbbra sem törhetik fel vagy "jailbreakelhetik" konzoljaikat, a beléptetőszerver megkerüléséhez - ez a megkötés ugyanakkor nem vonatkozik a könyvtárakra és múzeumokra, amelyek archiválási céllal legálisan megkerülhetik a játékkonzolok védelmét, hogy továbbra is futtathatók legyenek egyes régebbi címek. A Könyvtár vezetője mindezek mellett továbbra is érvényben hagyta a jailbreak vagy root jogosultság megszerzésének engedélyezését az okostelefonok esetében, a döntést továbbá kiterjesztette egyéb mobil eszközökre is, beleértve az okosórákat és táblagépeket.

Noha az EFF összességében elégedett a petícióra kapott válasszal, a szervezet jogi igazgatója, Corynne McSherry szerint a jelenlegi, a DMCA-kivételeket háromévente felülbíráló gyakorlat "abszurd", a "jogi köd" eloszlatásához pedig alapvető reformokra van szükség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról