Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 16. 16:27

Arduinón debütál az Intel Curie modulja

Arduino panelen teszi elérhetővé a fejlesztők számára januárban bejelentett Curie CPU-ját az Intel. Az eredetileg a viselhető eszközök alapkövének szánt apró modult jelen formájában a vállalat nem csak fejlesztőknek, de oktatási célokra is szánja.

Hamarosan elkezdhetnek ismerkedni a hobbisták az Intel gomb méretű Curie moduljával: a vállalat egy az Arduinóval együttműködésben létrehozott fejlesztői panelt jelentett be, amely bár nem olyan apró mint a januárban leleplezett eszköz, olcsón ad lehetőséget a technológia megismerésére.

Az Egyesült Államokban Arduino 101, más piacokon Genuino 101 néven piacra kerülő eszköz sajnos nem lesz olyan apró mint az eredeti Curie verzió, az nagyjából az Arduino UNO-któl megszokott nagyjából tenyérnyi méretet hozza 7x5,5 centiméterével. Az eszköz arra ugyanakkor tökéletes, hogy a fejlesztők minél előbb megismerkedhessenek a Curie képességeivel, és a későbbiekben piacra dobott kisebb változatokkal való munkának már rutinosan fogjanak neki.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A fejlesztői eszköz a korábban már megismert 32 bites, 32 megahertzes órajelű Intel Quark SE lapkára épít, 80 kilobájt RAM és 385 kilobájt flash tárhellyel, amelyhez egy hattengelyes gyorsulásmérő, illetve giroszkóp is párosul. A készülék mindezek mellett Bluetooth LE kapcsolatra is képes, továbbá az ismert USB 1.1-es aljzat sem maradt le róla. Az eszközözön 14 digitális ki és bemenetet találunk, ebből 4 PWM (pulse-width modulation) kimenet, továbbá 6 analóg bemenet is helyet kapott rajta. Az eszköz a szabványos Arduino IDE-vel használható. Az eszköz egyébként RTOS rendszert futtat.

Az Intel januárban elmondta, hogy a kisméretű Curie-t kimondottan viselhető eszközök - például "okosruhák" kifejlesztéséhez szánja. Az Arduino 101 bár maga sem túl nagy, csuklóra szíjazni, netán ruhába varrani nem éppen ideális. A vállalat ennek megfelelően a készüléket elsősorban a Curie-vel való ismerkedéshez szánja: kiemelt célpontjai az iskolák, ahol a panelt a vállalat az elektronika és programozás iránt érdeklődő diákok első platformjává tenné.

A processzorgyártónak persze nem ez az első Arduino modulja, ilyen az izmosabb, ugyanakkor nagyobb és drágább Intel Galileo (amely már második generációjánál tart), ezt a vállalat a már haladó, komolyabb projekteken dolgozó tanulóknak és hobbistáknak szánja, illetve a portfólió csúcsát képviselő Intel Edison Compute Module is, amelyhez ugyancsak tartozik arduinós kiegészítőpanel.

A frissen bejelentett Arduino 101 ára várhatóan más Arduino áramköri lapkákhoz hasonlóan nettó 30 dollár körül mozog majd, így viszonylag olcsó belépő lehet az elektronika világába. Az eszköz 2016 első negyedévében kerül piacra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról