Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Arduinón debütál az Intel Curie modulja

Hlács Ferenc, 2015. október 16. 16:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Arduino panelen teszi elérhetővé a fejlesztők számára januárban bejelentett Curie CPU-ját az Intel. Az eredetileg a viselhető eszközök alapkövének szánt apró modult jelen formájában a vállalat nem csak fejlesztőknek, de oktatási célokra is szánja.

hirdetés

Hamarosan elkezdhetnek ismerkedni a hobbisták az Intel gomb méretű Curie moduljával: a vállalat egy az Arduinóval együttműködésben létrehozott fejlesztői panelt jelentett be, amely bár nem olyan apró mint a januárban leleplezett eszköz, olcsón ad lehetőséget a technológia megismerésére.

Az Egyesült Államokban Arduino 101, más piacokon Genuino 101 néven piacra kerülő eszköz sajnos nem lesz olyan apró mint az eredeti Curie verzió, az nagyjából az Arduino UNO-któl megszokott nagyjából tenyérnyi méretet hozza 7x5,5 centiméterével. Az eszköz arra ugyanakkor tökéletes, hogy a fejlesztők minél előbb megismerkedhessenek a Curie képességeivel, és a későbbiekben piacra dobott kisebb változatokkal való munkának már rutinosan fogjanak neki.

A fejlesztői eszköz a korábban már megismert 32 bites, 32 megahertzes órajelű Intel Quark SE lapkára épít, 80 kilobájt RAM és 385 kilobájt flash tárhellyel, amelyhez egy hattengelyes gyorsulásmérő, illetve giroszkóp is párosul. A készülék mindezek mellett Bluetooth LE kapcsolatra is képes, továbbá az ismert USB 1.1-es aljzat sem maradt le róla. Az eszközözön 14 digitális ki és bemenetet találunk, ebből 4 PWM (pulse-width modulation) kimenet, továbbá 6 analóg bemenet is helyet kapott rajta. Az eszköz a szabványos Arduino IDE-vel használható. Az eszköz egyébként RTOS rendszert futtat.

Az Intel januárban elmondta, hogy a kisméretű Curie-t kimondottan viselhető eszközök - például "okosruhák" kifejlesztéséhez szánja. Az Arduino 101 bár maga sem túl nagy, csuklóra szíjazni, netán ruhába varrani nem éppen ideális. A vállalat ennek megfelelően a készüléket elsősorban a Curie-vel való ismerkedéshez szánja: kiemelt célpontjai az iskolák, ahol a panelt a vállalat az elektronika és programozás iránt érdeklődő diákok első platformjává tenné.

A processzorgyártónak persze nem ez az első Arduino modulja, ilyen az izmosabb, ugyanakkor nagyobb és drágább Intel Galileo (amely már második generációjánál tart), ezt a vállalat a már haladó, komolyabb projekteken dolgozó tanulóknak és hobbistáknak szánja, illetve a portfólió csúcsát képviselő Intel Edison Compute Module is, amelyhez ugyancsak tartozik arduinós kiegészítőpanel.

A frissen bejelentett Arduino 101 ára várhatóan más Arduino áramköri lapkákhoz hasonlóan nettó 30 dollár körül mozog majd, így viszonylag olcsó belépő lehet az elektronika világába. Az eszköz 2016 első negyedévében kerül piacra.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.