Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 11. 12:01

Már kapható az Edison, az Intel-féle mikro-PC

Már kapható az Intel Edison, a vállalat SD-kártya méretű számítógépe. A hobbistákat és fejlesztőket célzó, 50 dolláros eszköz megjelenését a gyártó IDF konferenciáján jelentettebe, és azt reméli, a kütyü lökést ad majd a különböző viselhető készülékek evolúciójának.

Megkezdte apró, Edison névre hallgató számítógépének forgalmazását az Intel. Az először januárban bejelentett, SD-kártya méretű mikro-PC rajtját a vállalat IDF konferenciáján jelentette be. A kis kütyü apró méretéhez képest figyelemreméltó teljesítményt tudhat magáénak, abban ugyanis egy 22 nanométeres gyártási eljárással készült kétmagos, 500 megahertzes Intel Atom Silvermont lapka dolgozik, 1 gigabájt RAM és 4 gigabájt eMMC flash tárhely mellett - továbbá egy 100 megahertzes Quark mikrokontroller is helyet kapott benne. Az Edison emellett támogatja a kétsávos 802.11n szabványú Wi-Fi-t és a Bluetooth 4.0-t is.

A most piacra kerülő modell már nem a januárban bejelentett, aprócska verzió, azt a gyártó márciusban frissítette, így néhány millimétert hízott - nagynak azonban még így sem mondható. Bár a fejlesztőket célzó kütyü teljesítményére nem lehet panasz, csatlakozókból nem találni rajta túl sokat, ezért az Intel több kiegészítőpanelt is kiad hozzá. Ezek egyike a népszerű Arduino mikrokontrollerekhez tartozó kiegészítőkkel is kompatibilis Edison Board for Arduino, amely egy microUSB és egy USB 2.0 csatlakozóval, valamint microSD-foglalattal is felruházza a készüléket.

Az Edison Breakout Board modullal az USB port mellett már GPIO tűkkel is ellátja az eszközt, sőt ezen keresztül már akkumulátorról is üzemeltethetjük, bár ez utóbbi nem jár a panelhez. Videokimenettel felszerelt modul sajnos nem lesz kapható az eszközhöz, miután azonban a kütyü elsődleges célja, hogy különböző integrált és viselhető megoldások agyául szolgáljon erre nem is lesz szükség - bármennyire is csábító egy gyufásdoboznál is kisebb HTPC gondolata.

A potenciálisan Edisont használó viselhető eszközök fejlesztőinek ugyanakkor nem kell lemondaniuk a kijelző beépítéséről, még ha HDMI kimenet nem is kerül az eszközre: A SparkFun névre hallgató elektronikai cég ugyanis már be is jelentette saját kiegészítőit a kütyühöz, melyek segítségével nem csak USB csatlakozókkal, illetve motorok vezérlésére szolgáló interfésszel, de akár kis OLED kijelzők csatlakoztatására alkalmas panelekkel is felszerelhető az Edison.

A parányi Intel PC a Yocto Linux rendszer 1.6-os verzióját futtatja, és az Arduino IDE mellett Eclipse támogatással is kiegészül (C, C++ és Python), továbbá az Intel XDK-val Node.JS, illetve HTML5 fejlesztésre is lehetőséget ad. A kütyü tehát nem elsősorban a garázsműszerészek körében közkedvelt Raspberry Pi ellen indul harcba, sokkal inkább a viselhető és IoT (Internet of Things) eszközök területét akarja megnyitni fejlesztők szélesebb skálája előtt. Az Edison fejlesztőplatform 50 dollárért vásárolható meg.

a címlapról