Szerző: Gálffy Csaba

2015. október 2. 11:40

Bécsben lesz a CESA-döntő

Idén Bécsben (tehát viszonylag közel) lesz a CESA éves díjátadója. A régiós kooperációért dolgozó szervezet idén mintegy 70 országos győztest hoz majd össze.

HIRDETÉS

Jövő héten osztja a régiós startup-díjakat a CESA, a Central European Startup Awards. Az önszerveződő, non-profit kezdeményezés célja létrehozni egy regionális hálózatot a közép-európai és kelet-európai startupok között és kiépíteni a potenciális együttműködés csatornáit. Ennek egyik fontos eszköze az évenként megrendezett régiós díjátadó, amelyen az országos győztesek közül választja a zsűri az év legjobbjait.

A kapcsolatépítésnek van logikája: az egyes országos piacok, országos méretű tech-szférák a néhány milliós országokban egyszerűen túl kicsik ahhoz, hogy önmagukban felvegyék a versenyt a London-Berlin-Stockholm háromszöggel. De a távolságok viszonylag kicsik, az angol bevett közös nyelv, az Unión belül pedig nincsenek már határok - adja magát az ötlet, hogy az egymást kiegészítő kompetenciák ne csak országon belül, hanem országok között is összefogjanak.

A szokásoktól eltérően a CESA a zsűrizést leválasztja a rendezvényről, a díjátadót itt nem előzi meg bemutató és előadások sem lesznek - ebben az értelemben tényleg egy Oscar-átadóra hasonlít a kezdeményezés. Szakmai elbírálás persze van, a jelöltek gondosan összeszedett teljesítményét rangos zsűri értékeli a díjazás előtt, a testületben TechCrunch-szerkesztő, Ringier-igazgató, Wundercar-alapító és rengeteg egyéb szakértő kapott helyet. A folyamatba a nyilvánosság is kap beleszólást, ma estig lehet szavazni a döntősökre.

01:50
 

Central European Startup Awards 2014 - Grand finale Event

Még több videó

A tavalyi átadó hangulatvideója.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A díjakat összesen nyolc kategóriában osztja a szervezet, a legbefolyásosabb nő, a legjobb befektető, legjobb coworking tér, legjobb felhasználói élmény, legjobb felhős/adat alkalmazás, legjobb pénzügy-technológia, a legnagyobb társadalmi hatást elérő startup, és végül az év startupja kap elismerést. Ez utóbbiért egyébként olyan jelöltek szállnak harcba, mint az osztrák Runtastic, a horvát Trillenium, Magyarországot pedig a Synetiq képviseli majd. A rendezvényen a 8 kategóriában 10 ország, összesen (az átfedések miatt) mintegy 70 versenyzővel képviselteti majd magát.

Az idei CESA-döntőt Bécsben rendezik (ez minden évben máshol kap helyet), október 8-án. A rendezvény helyszíne a Hotel Schani. A nyilvános eseményre a jelképes árú jegyek korlátozott számban kaphatóak. További információk a rendezvény honlapján.

a címlapról