Szerző: Voith Hunor

2015. szeptember 29. 17:45

Viszik az új iPhone-okat, mint a cukrot

13 millió 6s és 6s Plus kelt el a megjelenés hétvégéjén - és még alig néhány országban kapni. A következő hetekben az Apple a "második vonalas" országokban is elkezdi a forgalmazást, Magyarországon október 9-től lesznek elérhetőek az új telefonok.

Ahogy az az új iPhone-ok piacra dobásakor rendre lenni szokott, az Apple két új okostelefonjából is hatalmas mennyiség fogyott a megjelenést követő első hétvégén. A vállalat közleménye szerint az iPhone 6s-ből és 6s Plusból a múlt hét pénteki debütálást követően vasárnap estig összesen 13 millió darab talált gazdára, ami – minő meglepetés – rekordnak számít az iPhone-ok történetében.

Összehasonlításképpen, az 5s-ből két évvel ezelőtt még "csak" 9 millió fogyott úgy, hogy az a legújabb modellekhez hasonlóan Kínában is rögtön piacra került, az iPhone 6-ból és 6 Plusból pedig 10 millió kelt el – igaz, az a modell a kínai piacon csak néhány hetes csúszással került a boltok polcaira. Az a kis csúszás azonban összességében semmit nem számított, az első nagyobb kijelzős Apple-telefon gyakorlatilag letarolta a távol-keleti és főleg a kínai piacot, és soha nem látott magasságokba emelte a cupertinói vállalatot.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Kínában a cég forgalma a legutóbbi lezárt (harmadik üzleti) negyedévben 13,2 milliárd dollár volt, duplája az egy évvel korábbinak. Szintén abban a negyedévben összesen 47,5 millió iPhone-t tudott értékesíteni, 660 dolláros átlagáron(!!!), így várhatóan a vállalat negyedik pénzügyi negyedévét alaposan megtolja majd az új iPhone-okból származó bevétel, ami az előbbi átlagárral és a 13 milliós darabszámmal mintegy 8,5 milliárd dollárt tesz ki – bár a vasárnapi forgalmat a cég már a következő pénzügyi év első negyedévére fogja könyvelni.

Persze ez a szám lehetett volna (akár sokkal) magasabb is, ha az Apple nagyobb induló raktárkészletet tudott volna felhalmozni, és a szeptember 25-i első körbe bekerülő országok körét (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Japán, Hong Kong, Új-Zéland, Puerto Rico, Szingapúr) kiterjeszteni. Ez mára egy régi "játék" lett az Apple és a leendő vásárlók között, a vállalat egyszerűen nem tud annyi újonnan piacra kerülő telefont felhalmozni a maga által vállalt piacra dobási határidőig, amennyire ténylegesen igény lenne. Így aztán marad a több ütemre bontott bevezetés és az első hetekre-hónapokra jellemző és a várólisták.

Nemsokára Magyarországon is

Az Apple a terjesztés következő ütemeibe bekerülő országok sorát is ismertette. Október 9-től további 40 országban lesz kapható a két új iPhone, köztük Magyarországon is – a Telekomnál és a Telenornál október 2-tól lehet majd előrendelni a telefonokat. Október 10-én a közel-keleti országokban jelenik meg a 6s és a 6s Plus, 16-ától pedig Törökországban, Indiában és Malajziában is elindul a forgalmazásuk. A vállalat szerint az év végéig legalább 130 országban lesznek kaphatóak az új telefonok.

a címlapról