Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 29. 11:36

Ultravékony notebookokat leplezett le az LG

Könnyű, vékony és strapabíró kialakítást, tisztességes teljesítményt, cserébe viszont gyér akkus üzemidőt ígérnek az LG legújabb ultrabookjai. A Broadwell lapkákkal szerelt Gram széria a Windows Signature Edition matricát is megkapja.

Új ultarbookokkal támad az LG, a vállalat Gram névre hallgató eszközei 14 és 13,3 hüvelykes változatban lesznek kaphatók. A laptopok nevükből is adódóan könnyűek, érdekességük, hogy a mérleg mindkét méretnél azonos, 980 grammos értéket mutat, továbbá ugyanolyan vékonyra is sikerültek, mindkét modell 12,5 milliméteres.

Az eszközökre 1920x1080-as felbontású IPS kijelző került, ez a 14 hüvelyken 157, 13,3 hüvelyken pedig értelemszerűen valamivel nagyobb, 166 PPI-s pixelsűrűséget jelent. A panelt egyébként feltűnően vékony perem veszi körbe, az kicsit az ugyancsak rendkívül keskeny kijelzőkerettel rendelkező Dell XPS 13 modellre emlékeztet, igaz a felső élen itt a felső szegély azért vastagabb -  legalább nem kellett a webkamerát a Dell gépéhez hasonlóan a képernyő alá költöztetni.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A notebookok a karcsú formatervezés ellenére kívül-belül erősre sikerültek: azok alapmodelljeiben egy 2,2 gigahertz alapórajelű, 2,7 gigahertzes turbófrekvenciájú Intel Broadwell Core i5-5200U található, de a 14 hüvelykes verzió 2,4 és 3 gigahertzes értékekkel bíró Core i7-5500U processzorral is elérhető, a grafika egységesen Intel HD 5500. A DDR3L RAM mérete mindkét verziónál 8 gigabájt, továbbá a kisebb notebook 128 gigabájt, a nagyobb pedig igény szerint 128 vagy 256 gigabájt kapacitású SSD-vel szerelhető fel.

Túl sok csatlakozó méretükből adódóan nem fért el az eszközökön, ugyanakkor a gyártó két darab USB 3.0, egy microUSB és egy HDMI aljzatnak azért helyet tudott szorítani, továbbá egy SDXC kártyaolvasó is jutott a laptopokra, a cég emellett egy microUSB-s 10/100-as Ethernet átalakítót is mellékel a gépekhez. A készülékek a 2x2 kétsávos 802.11ac Wi-Fit és a Bluetooth  LE-t is támogatják. Az ultravékony notebookok egyébként a gyártó szerint a fizikai terhelésnek is kifejezetten jól ellenállnak, a szénnel erősített magnéziumötvözet háznak köszönhetően.

Bár kifejezetten csinos laptopokról van szó, a vékony kialakítás és a processzorok 15 wattos TDP értékei nem sok jót ígérnek akkus teljesítmény terén. A gyártó a 35 wattórás telep kapcsán "akár" 7,5 órás üzemidőről beszél, ami persze a kifejezetten ideális esetekre érvényes, így a gyakorlatban ennél valószínűleg észrevehetően alacsonyabb értékre kell számítani.

A Gram ultrabookok Windows 10-zel érkeznek, a Microsoft pedig egészen közelről követi azokat: a készülékekre felkerül a Microsoft Signature Edition matrica, azaz amolyan "Nexus-módra" fölösleges gyártói szoftverek nélkül érkeznek, továbbá a Microsoft Store üzletekben lesznek kaphatók. A 13 hüvelykes Gram ultrabook nettó 899 dollárért vásárolható meg, a nagyobb modell ára pedig specifikációktól függően nettó 999 és 1399 dollár között mozog.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.