Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 25. 13:30

Novemberben jön a Samsung százdolláros VR-kiegészítője

Novemberben érkezik a Samsung virtuálisvalóság-szemüvege - derült ki az Oculus idei VR konferenciáján. A kijelzőként okostelefont használó GearVR konzumer verziója 99 dollárért lesz megvásárolható. Az eseményen a népszerű Minecraft VR verizója is tiszteletét tette.

Egyértelműen a Samsung volt a fő attrakció az Oculus idei VR konferenciáján: a cég végre elárulta, mikor és mennyiért tehetik rá a kezüket a felhasználók a GearVR virtuális valóság headsetre. Akik korábban szemet vetettek a készülékre örülhetnek, arra már nem kell sokat várni, a vállalat azt ígéri, az eszköz már novemberben megvásárolható lesz, 99 dolláros áron.

Ez az összeg a VR eszközök területén kifejezetten alacsonynak tűnhet, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a GearVR használatához egy (zászlóshajó-kategóriás) okostelefonra is szükség lesz. A készülék ugyanis - ha valaki nem követte volna korábban a Samsung VR-es törekvéseit - a gyártó telefonjainak kijelzőjét és mögötte dolgozó hardverét használja a virtuális tartalmak megjelenítésére.

A headsetet persze nem használhatjuk bármilyen telefonnal, ugyanakkor a megkötések lazábbak, mint a Galaxy Note 4-et, illetve S6 és S6 Edge készülékeket támogató fejlesztői verzió esetében. A VR szemüveg a cég "bármelyik, 2015-ös modellével" igénybe vehető, az említett (tavaly megjelent) Note 4 viszont eszerint kiesik a támogatott eszközök közül. A gyártó egyelőre nem közölt technikai részleteket a headsettel kapcsolatban, mindössze annyit árult el, hogy az 22 százalékkal könnyebb lesz az előző változatnál.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A vállalatnak nem titkoltan komoly ambíciói vannak a novemberben megjelenő készülékkel, ahogy a cég alelnöke Peter Koo fogalmazott, a GearVR "mindenki számára elérhetővé teszi" a virtuális valóságot. A szemüvegre továbbá rögtön több streaming szolgáltatás is lecsapott, arra a Netflix, Hulu, Vimeo és a TiVo is bejelentette hamarosan érkező alkalmazását. A GearVR megjelenésével párhuzamosan, novemberben a hozzá tartozó, 1.0-s verziószámú SDK is elérhetővé válik.

A VR eszközökkel kapcsolatos várakozások az év végére, illetve 2016 elejére ígért Oculus Rift és HTC Vive szemüvegek közeledtével egyre feszültebbek, a Samsung novemberben ennek első hullámait lovagolhatja meg. A GearVR persze más koncepció, mint PC-khez szánt "nagy testvérei" ugyanakkor végeredményben - még egy plusz telefon árát beleszámolva is - jóval olcsóbb megoldás lehet, mint egy PC-s VR szemüveg, amelyhez még egy megfelelően erős számítógépre is szükség van.

A Minecraft is felszállt a vonatra

Ahhoz persze, hogy a platform népszerűvé váljon, legyen szó akár mobilos, akár PC-s megoldásról, elengedhetetlen hogy arra megfelelő mennyiségű tartalom is elérhető legyen. A VR szemüvegek leendő tulajdonosai egyelőre nem válogathatnak túl sok cím közül, különösen a játékok terén, jó hír azonban, hogy az Oculus konferenciáján egy nagy név, a Minecraft is csatlakozott VR-ready játékok listájához.

A játék "Windows 10 edition" kiadása jövőre jelenik meg (bár azt nem tudni, az év melyik részében) és Oculus Rifttel, valamint Xbox One kontrollerrel is játszható lesz. A cég saját, Oculus Touch joystickjairól is beszélt, azok a tervek szerint 2016 második felében lesznek elérhetők, használatukhoz pedig egy további, külső érzékelőre is szükség lesz, a kontrollerek pozíciójának pontosabb meghatározásához.

Az Oculus platformja köré egyébként a cég szerint mára több mint 200 ezer fejlesztő gyűlt össze, és a szemüveghez tartozó 1.0-s SDK sincs már messze, az decemberben érkezik.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról