:

Szerző: Bodnár Ádám

2000. szeptember 28. 00:14

A Sun bejelentette UltraSPARC III processzorát

Az amerikai Sun Microsystems a mai napon végre bejelentette régen várt második generációs, 64 bites mikroprocesszorát, az UltraSPARC III-at.

Az amerikai Sun Microsystems a mai napon végre bejelentette régen várt második generációs, 64 bites mikroprocesszorát, az UltraSPARC III-at.

Az UltraSPARC processzorok legnagyobb erőssége a skálázhatóságban rejlik, így nem csoda, hogy az UltraSPARC III processzort úgy tervezték, hogy akár ezer ilyen chip is problémamentesen tudjon együttműködni egy számítógépben.


Sun UltraSPARC III

Az UltraSPARC III nem kevesebb, mint 29 millió tranziszort tartalmaz. A chip 600, 750 és 900 MHz-es változatokban készül. Míg a két lassabb processzort 0,18 mikronos alumínium-alapú technológiával gyártják, addig a 900 MHz-es kivitel rézalapú megoldással készül a Texas Instruments üzemeiben. Ám ez utóbbi változat csak 2001-ben lesz elérhető.

Az UltraSPARC-alapú rendszerek jellemzően nagy megbízhatóságot és magas rendelkezésre állást megkövetelő alkalmazásokat futtatnak olyan helyeken, ahol nincs idő a szoftverek portolásával vesződni. Ezért az UltraSPARC III binárisan kompatibilis a régebbi UltraSPARC processzorokkal. Ám ezt a kompatibilitást úgy tudta megőrizni, hogy közben számos téren óriási fejlődésen ment át. Nem csoda, hiszen az 1995-ben bejelentett UltraSPARC I óta ez a chip az első gyökeresen megváltoztatott processzormag ebben a családban.

Az UltraSPARC III processzormag főbb jellemzői:

  • 14-stage pipeline
  • összesen 100 kbyte L1 cache
  • processzorba ágyazott L2 cache vezérlő 1,2 vagy 8 MByte L2 cache támogatása
  • 256 bites dedikált L2 cache busz
  • processzorba ágyazott SDRAM vezérlő
  • 150 MHz sebességű rendszerbusz
  • 4,8 GByte/sec sebességű memóriabusz

    A Sun két számítógépet is bejelentett ma, amelyekben a legújabb processzora található. Egyikükben két 600 MHz sebességű UltraSPARC III chip található, ez a Sun Blade 1000 munkaállomás. A másikuk a Sun Fire 280R munkacsoport-szerver, amely két 750 MHz-es UltraSPARC III processzort tartalmaz. A Sun Blade 1000 számítógép első példányaira már lehet licitálni az e-Bay elektronikus aukciósházban. Cikkünk írásakor a licit 6000 dollárnál (~1,7 millió Ft) jár.


    Sun Blade 1000

    Ismeretes, hogy a Sun eredeti tervei szerint az UltraSPARC III processzornak már 1999-ben meg kellett volna jelennie. Nos, a mai bejelentés nyomán a cég közzétette megváltozott roadmap-ját is. Eszerint az UltraSPARC III sebessége 2001-ben eléri az 1,5 GHz-et, majd 2002-ben megjeleik az apróbb módosításokon átesett UltraSPARC IV. Az UltraSPARC V chipre egészen 2003-ig kell várnunk.

  • Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. április 26. 17:11

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.