Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 10. 13:38

Új generációs mobil DRAM-ot jelentett be a Samsung

Új, 12 gigabites LPDDR4 DRAM lapkát jelentett be a Samsung. A vállalat már megkezdte az alacsony fogyasztású chipek tömeggyártását, amelyekkel a későbbiekben mobileszközök akár 6 gigabájt RAM-ot is kaphatnak.

Hamarosan még több memóriát zsúfolhatnak a gyártók a mobil eszközökbe, a Samsung ugyanis megkezdte az első, 12 gigabit nyers kapacitású LPDDR4 DRAM chipek tömeggyártását. A cég új, 20-30 nanométer közé eső gyártási eljárásával készült memóriája nem csak a megnövekedett kapacitást eredményez, de sebesség terén is hoz előrelépést.

A koreai gyártó nem most dolgozik először 20 nanométeren a memóriák terén, már a korábbi 8 gigabites generáció is ezzel a gyártástechnológiával készült, igaz az új változat mintegy 50 százalékkal nagyobb adatsűrűséget kínál, illetve 30 százalékos sebességnövekedést. A Samsung új DRAM-ja továbbá a cég szerint mintegy kétszer olyan gyors, mint a PC-s DDR4-es DRAM, azaz pinenként 2133 Mbps sebesség helyett másodpercenként 4266 megabites adatátviteli sebességre képes.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Arra, hogy a technológia eljusson az okostelefonokba, illetve táblagépekbe, még egyértelműen várni kell - a Samsung szerint ez a következő években várható. A frissen a gyártósorokra került chipekkel 3 vagy akár 6 gigabájtos mobil DRAM-ok is létrehozhatók, kettő- vagy négylapkás konfigurációkban. További előny, hogy a nagyobb sűrűségű chipekkel a 6 gigabájtos DRAM egy korábbi adatsűrűséggel készült, 3 gigabájtos memória helyén is elfér, így a készülékgyártóknak nem kell más komponenseken - például a legtöbbször a kelleténél amúgy is kisebb akkumulátoron - spórolni.

A jelenlegi csúcstelefonokban még jellemzően 3-4 gigabájt RAM-ot találunk, de a 2 sem ritka, egy jó darabig tehát biztosan várni kell, míg az első, az új modulokkal szerelt, 6 gigabájt memóriával rendelkező eszközök feltűnnek a piacon. A 12 gigabites chipek a nagy méretű memória mellett a "csak" 3 gigabájt RAM-mal szerelt eszközöknél is kifejezetten előnyösek, hiszen azokban feleakkora helyet foglalnak majd mint jelenlegi társaik. A technológia leghamarabb valószínűleg a jövő év második felében, de inkább 2017-ben jut el a konzumer készülékekbe - a cég szerint az okostelefonok és tabletek mellett akár ultravékony notebookokban vagy autóipari eszközökben is feltűnhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról