Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 9. 15:10

VP9 támogatást kap a Microsoft Edge

A Microsoft Edge böngészőjébe is érkezik a WebM/VP9 kodekek támogatása. A vállalat először a Windows Insider program résztvevőinek teszi elérhetővé a funkciót, a támogatás pedig a következő időszakban a tervek szerint több új hangformátummal is bővül.

WebM/VP9 támogatással bővül a Microsoft Edge, jelentete be a Microsoft. A Google nyílt forrású videokodekjének legfontosabb hozadéka a HD tartalmak alacsony bitrátával történő streamelése. A vállalat blogbejegyzése szerint úgy tervezi, hamarosan más kodekekre is kiterjeszti a támogatást szoftverében.

A VP9 támogatása a Microsoft Edge-ben első körben a Windows Insider Preview felhasználóknak lesz elérhető. A kodek implementációja támogatja majd a Media Source Extensions használatával történő adaptív streaminget, továbbá a Microsoft által már támogatott audiokodekek mellett MP4 vagy AAC hanggal is használható lesz. A jövőben várhatóan a támogatott hangkodekek száma is bővülni fog, azok beépítésén a Microsoft már dolgozik - a cég példaként a VP9-cel gyakran használt Opus formátumot említi.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

A vállalat szerint az Edge-es VP9 a szoftveres, illetve amennyiben az adott eszköz képes rá, a hardveres dekódolást is támogatja majd. A kodek egyelőre kísérleti funkcióként lesz jelen a cég böngészőjében, legalábbis amíg a cégnek a gyártópartnerekkel egyeztetve sikerül szélesebb körben elérhetővé tenni a hardveres dekódolást, illetve több új hangformátumot is. A kísérleti funkciókat az érdeklődők egyébként a cég böngészőjében az about:flags oldalra navigálva érhetik el, itt van lehetőség aktiválni illetve kikapcsolni a VP9 támogatását.

A Microsoft egyébként több más nagy iparági szereplővel, egész pontosan a Google-lel, az Intellel, az Amazonnal, a Mozillával, a Ciscóval és a Netflixszel karöltve már korábban úgy döntött, a jövőben megszabadul a H.264-et érintő licencproblémáktól és inkább saját, nyílt alternatívát fejlesztenek. A cégek ezért egy Allience for Open Media, röviden AOM névre keresztelt szövetséget is létrehoztak, amely először kép-, a későbbiekben pedig hangtömörítési technológiák fejlesztését tűzte ki célul. Ahhoz persze még hosszú időre lesz szükség, hogy az AOM saját kodekje elkészüljön, így addig a cég új böngészőjében még több más, nyílt videokodek is feltűnhet.

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 16. 14:03

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.