Szerző: Voith Hunor

2015. szeptember 2. 11:00

Elég volt a licenc- és jogdíjas kodekekből!

Az iparág legnagyobbjai társultak, hogy nyílt, ingyenes tömörítési technológiákat fejlesszenek. Az Alliance for Open Media alapító tagjai - az Amazon, a Cisco, a Google, az Intel, a Microsoft, a Mozilla és a Netflix - első körben a HEVC alternatíváját kívánják létrehozni.

Betelt a pohár a három legnépszerűbb böngésző, az online videostreaming-piac vezetői és lejátszáshoz sokszor hardveres támogatást is nyújtó legnagyobb processzorgyártónál. Az Amazon, a Cisco, a Google, az Intel, a Microsoft, a Mozilla és a Netflix megelégelték a H.264 és főleg az utódjának szánt HEVC (H.265) szabványok körüli licenc- és jogdíjbonyodalmakat, és szövetségre léptek, hogy együtt fejlesszék ki nyílt, ingyenes alternatíváját.

Az Alliance for Open Media (AOM) közleménye szerint a hétfős szövetség hosszú távú célja nem csak egy új videokodek létrehozása, a cégek új kép- és hangtömörítési technológiák fejlesztését is tervezik. Ugyanakkor a fókuszt első körben a videóra helyezik, ez ugyanis a legégetőbb probléma, melynek megoldása során a technológiai fragmentációt és a fejlődést gátló licencelési és jogdíjgondokat is fel kell számolni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az AOM hitelességét annak alapítói adják. A Google, az Amazon és a Netflix hármasa a világ legnagyobb videostream-szolgáltatói, így elemi érdekük, hogy ne kelljen állandóan a hátuk mögé nézniük az általuk használt technológiák bonyulult és sokszor szabadalomtrolloknak, ügyvédi irodáknak hasznot hajtó jogi hercehurca miatt. A szövetség egyben a három legnépszerűbb böngésző (Chrome, Internet Explorer és Firefox) fejlesztőit is tömöríti, a Cisco pedig a videokonferencia-megoldások piacvezetőjeként szintén érdekelt az új szabvány létrehozásában. Az AOM-ben jelenleg egyedül az Intel képviselteti magát hardvergyártóként.

Az új videoformátum műszaki részleteiről egyelőre nem esett szó, és azt sem tudni, a háttérben a szövetségre lépő vállalatok mióta dolgoznak együtt, és egyáltalán elindult-e már a közös munka. Mindenesetre a fejlesztés főbb műszaki irányvonalaiként az AOM a nyíltságot, az interoperabilitást, az eszköz- és készülékfüggetlen skálázhatóságot, az alacsony erőforrásigényt, a hardveres támogatottságot, a magas minőséget, a webes optimalizációt.

Ami az új szabvány jogi oldalát illeti, a Mozilla idevágó blogbejegyzése szerint az AOM a szabadalmakat a W3C szabályai, a forráskódot pedig Apache 2.0 licenc mellett fogja elérhetővé tenni. A technológiát így majd bárki szabadon használhatja, kereskedelmi és magáncélra is.

Olvasztótégely lesz?

A fejlemény egyik érdekessége, hogy a tagok közül többen is dolgoztak és dolgoznak saját fejlesztésű, streaming környezetben is alkalmazható videós szabványokon. A Google a VP9-en és annak utódján, a HEVC-nek ellenfelének szánt VP10-en, a Mozilla a Daalán, a Cisco a Thoron. Ezek a projektek vélhetően jó ideig párhuzamosan futnak majd a közös fejlesztéssel, és ha az sikeres lesz, elkezdődhet az átállás az egységes technológiai alapokra.

A társulásra a végső lökést a HEVC Advance létrejötte adhatta meg. Egyes, HEVC-hez köthető szabadalmak tulajdonosai úgy döntöttek, hogy kiválnak a H.264 licencelését és jogdíjgyűjtését végző MPEG LA konzorciumból, és saját útjukat járva az addiginál szigorúbb feltételek mellett, több pénzt próbálnak beszedni a kodeket (kereskedelmi) célra használóktól.

Az új jogi képviselet szabályozásában eltörölte az MPEG LA által alkalmazott 6,5 millió dolláros limitet (legfeljebb ennyit lehetett beszedni évente a H.264-et üzletszerű tartalomszolgáltatásban alkalmazóktól), és megszüntette a bizonyos esetekben alkalmazott díjmentességet is. A tartalomszolgáltatóknak a HEVC-alapú szolgáltatásokból származó bevételük fél százalékát venné el a HEVC Advance, ami a szabadalomtulajdonosoknak néhány év múlva már komoly bevételforrást jelenthetne.

a címlapról