Szerző: Voith Hunor

2015. szeptember 7. 15:30

Mennek a levesbe a Lumia appok

A Microsoft a funkciók többségét a Windows 10 Mobile-os alkalmazásokba integrálja, bár azt nem ígéri, hogy minden bekerül majd az új operációs rendszerbe. A vállalat egységes fotós és videós élményt szeretne minden Windows 10-es eszközön, ezt pedig a gyári alkalmazásokon keresztül lehet a legkönnyebben elérni.

Lényegében az összes hasznos és népszerű Lumia alkalmazás támogatását és fejlesztését, valamint az esetlegesen hozzájuk tartozó online szolgáltatásokat leállítja a Microsoft. A vállalat a visszajelzések alapján nem túl népszerű lépést egy blogbejegyzésben jelentette be, ahogy azt is, hogy az érintett alkalmazásokat azonnali hatállyal a Windows Store-ból is eltávolította. A cég szerint az appok fejlesztésére és fenntartására szánt erőforrásokat hasznosabb a Windows 10 Mobile új Photos és Camera alkalmazásainak fejlesztésébe fektetni, bár a bejelentés szerint nem garantált, hogy minden most kukázott funkció bekerül majd az új operációs rendszer gyári fotós és videós appjaiba.

Csak névben marad Lumia

Múlt hét végére tehát eltűnt a Windows Store-ból a Lumia Beamer, a Lumia Storyteller, a Lumia Panorama, a Lumia Refocus, a Photobeamer és a Video Upload. A már telepített alkalmazásokhoz a Microsoft a telefonokon nem nyúl hozzá, azok továbbra is működni fognak, bár egyes esetekben a felhasználóknak meg kell majd elégedniük a megszokottnál kevesebb (online) funkcióval. Windows 8.1-ről Windows 10-re frissítve szintén megmaradnak majd ezek az appok, de újbóli letöltésükre nem lesz lehetőség.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Microsoft a Video Upload és a Lumia Panorama támogatását (hibajavítások és egyéb frissítések) azonnali hatállyal leállította, a többi fentebb felsorolt alkalmazásét pedig október 30-án fogja megszüntetni. Szintén ekkor állnak majd le az appokhoz tartozó online szolgáltatások is, így például a Lumia Storyteller webes szolgáltatásán tárolt és megosztott képeket és videókat ajánlott a leállítási határidő előtt letölteni, ellenkező esetben azok - egyéb másolat híján - később már nem lesznek elérhetőek.

A vállalat ezen racionalizálási lépése sok korábbi Lumia-vásárló szemében lesz népszerűtlen, ahogy az a többségében negatív fórumhozzászólásokból is leszűrhető. A Windows Phone-t használók tábora ugyan globális viszonylatban alacsony (bár több európai országban is 10 százalék feletti részesedést sikerült mára elérnie), de van egy elkötelezett "kemény mag", akik a Lumia alkalmazások miatt is döntöttek a platform mellett. Ők most a Windows 10 egységesítési stratégiájának esnek áldozatul, a Microsoft ugyanis a hivatalos álláspont szerint szeretne minden Windows 10-es eszközön egységes fotós és videós élményt biztosítani – ezt pedig a gyári beépített alkalmazások útján lehet a legkönnyebben megtenni. A legfájóbb valószínűleg a Lumia Storyteller szolgáltatás leállítása lesz, Windows 10-es utódjának egyelőre semmi jele az aktuális legfrissebb buildben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról