Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 4. 14:03

Alvásfigyelő szenzorral erősít IoT-fronton a Samsung

Új okosotthon-kiegészítőket és egy matrac alá helyezhető alváskövető szenzort leplezett le a Samsung a berlini IFA kiállításon. A vállalat SleepSense névre keresztelt szenzora nem csak a felhasználót figyeli, de a környező eszközökkel is kommunikál.

Nem csak a viselhető eszközök terén, de IoT-fronton is bővített a Samsung az idei IFA-n: a vállalat egy új alváskövető szenzort, illetve egy sor okosotthon-kiegészítőt is bemutatott, utóbbiakat a tavaly felvásárolt SmartThings zászlaja alatt. Az otthonokba szánt érzékelőket tervező cég tavaly augusztusban került a koreai óriás birtokába, azóta pedig most jelentett be először új termékeket.

A vállalat új eszközeinek központi egysége a Smart Hub, amely a korábbi generációhoz képest izmosabb processzorral érkezik - hogy pontosan milyen chippel azt a gyártó nem jelölte meg - továbbá egy akkumulátort is tartalmaz, így áramkimaradás esetén további 10 órán keresztül is képes működni. A készülék a csatlakoztatott eszközökkel a Wi-Fi mellet Zigbee, illetve Z-wave szabványokon keresztül kommunikál. Az új Hubbal a hozzá tartozó mobilalkalmazás is frissült, a szoftver egyszerűbb, átláthatóbb felületet kapott.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A központi egység nagy előnye, hogy nem csak a Samsung termékeivel kompatibilis, a SmartThings által támogatott ökoszisztéma a cég szerint mintegy 200 eszközre rúg - ezek száma pedig folyamatosan növekszik, a vállalat platformjára építő fejlesztők száma mára csaknem 10 ezerre hízott. A kütyühöz a cég a megszokott szenzorokat is kiadja, a mozgásérzékelőtől az ajtó- illetve ablaknyitást és -zárást regisztráló szenzoron át az okos konnektorokig. A Smart Hub mindezek mellett a Samsung és a D-Link kameráit is támogatja. A központi egység a bejelentéstől kezdve már elérhető, 99 dolláros ajánlott fogyasztói áron.

Samsung SleepSense

A Samsung persze nem csak nap közben, de alvás közben is figyelné felhasználóit: a koreai gyártó a berlini kiállításon SleepSense névre hallgató eszközét is bemutatta. A készülék esetében nem a megszokott, alvásfigyelő funkciókkal is felszerelt fitneszkarperecről van szó, a cég ezúttal egy dedikált alváskövető hardverrel állt elő.

A SleepSense egy lapos, csepp alakú készülék amely matrac alól figyeli a felhasználó mozgását alvás közben, valamint a szívverés és a légzés követésére is képes. A szenzor vezeték nélkül csatlakozik a tulajdonos okostelefonjához, amelyen a hozzá tartozó alkalmazásban reggelente jelentéseket közöl az épp véget ért alvás minőségéről. A szoftver egy pontszámot ad a felhasználónak, amelyet az elalváshoz szükséges idő, a teljes alvással töltött idő, az alvás "hatékonysága", az éjszakai felébredések és felkelések, továbbá a REM fázisban és mélyalvásban töltött idő alapján számol ki. A kapott értékeket az app az adott felhasználó életkorának megfelelő értékekkel is összeveti - franciaágy esetén személyenként külön SleepSense szenzorra van szükség a megfelelő pontossághoz.

A Samsung új eszközének képességei ugyanakkor nem merülnek ki az alvás kiértékelésében, az ugyanis - ahogy azt a gyártó sem késik hangsúlyozni - jó IoT eszközhöz méltóan a környező Samsung készülékekkel is kommunikál: a kütyü a jobb alvás érdekében például képes lekapcsolni a gyártó tévéit, illetve adott esetben légkondicionálóit is optimálisabb működésre állítja. Az eszköz kommunikációs képességei ráadásul nem feltétlenül korlátozódnak a koreai cég termékeire, amennyiben a felhasználó egy fentebb említett SmartThings Hubbal is rendelkezik, a SleepSense azon keresztül más gyártók egyes eszközeivel is képes felvenni a kapcsolatot.

Az készülék fokozatos ébresztésre is képes, figyelembe véve az adott felhasználó alvásciklusait, a vállalat továbbá más családtagok, elsősorban az idősebbek megfigyelése céljából az appban lehetőséget ad az értékelések automatikus továbbítására egy másik felhasználó felé. A Samsung alváskövetőjének árát és a megjelenés várható időpontját még nem közölte.

a címlapról