Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 28. 11:20

Beleáll a Google az EU antitröszt-vizsgálatába

A vállalat szerint a minőség javítása nem versenyellenes, áll a további vizsgálat elébe, mellyel hatalmas bírságot kockáztat.

Benyújtotta hivatalos, mintegy 150 oldalas válaszát a Google az Európai Bizottságnak (EB) a Shopping árösszehasonlító szolgáltatása miatt ellene folyó ügyben. Bár Kent Walker, a keresőóriás jogi ügyekért felelős alelnöke hosszú blogbejegyzésben jelentette be a lépést, a lényeget elég röviden össze lehet foglalni: A Google nem tett semmi versenyellenest, az árösszehasonlító szolgáltatások piacán a mai napig nagy a verseny, a Shopping révén pedig hatalmas pluszforgalmat generált azokban az országokban, ahol azt bevezette. A vállalat nem hátrál meg, nem változtat eddigi gyakorlatán és áll a további vizsgálat elébe – melynek végén akár hatalmas, az éves forgalmának legfeljebb 10 százalékát kitevő bírságot is kaphat a nyakába.

Az Európai Bizottság (EB) még 2010 végén kezdett informális vizsgálatot a Google ellen konkurensei beadványára, mely szerint a keresőóriás úgy próbálta meg hátrányos helyzetbe hozni őket, hogy a találati listájába közvetlenül beemelte a tematikus keresőkből az adatokat, így a felhasználónak nem kellett átkattintania a versenytársak oldalaira. A vádak szerint a Google az európai keresőpiacon élvezett elsöprő, 90 százalék fölötti részesedését kihasználva igyekszik a szomszédos piacokra, például tematikus keresőkre is rátelepedni, ezzel kiiktatva például az árösszehasonlító oldalakat a rendszerből.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az EB végül idén áprilisban döntött úgy, hogy az addig összegyűjtött információk alapján formális antitröszt-vizsgálatot indít a vállalat ellen, ráadásul rögtön kettőt: Egyet a Shopping, egyet pedig az Android ügyében. A Google most az előbbire adott kimerítő választ, amit az EB bizonyára hetekig vagy akár hónapokig is fog vizsgálni, mielőtt bejelenti, mi lesz a következő lépése.

Google: a minőség javítása nem versenyellenes

A Google szerint "egy évtizednyi gazdasági adat, számos dokumentum és a panaszt tévők nyilatkozatai támasztják alá, hogy a termékkeresés piacán nagyon erős a verseny". Kent Walker azt írja, a keresési eredmények felett megjelenített kiemelt termékhirdetési rész megalkotását egyrészt a konkurenciaharc diktálta, másrészt a cég tisztában volt azzal, hogy a felhasználók a "10 kék link" típusú eredménymegjelenítésnél célzottabb segítségre vágynak.

Walker azt is megjegyezte, hogy a Google álláspontja szerint az olyan szolgáltatásokat, mint az eBay vagy az Amazon nem vette figyelembe az árösszehasonlító piac elemzésekor, pedig azok a cégek is a piac (meglehetősen nagy) szereplői - Európában is. A cég szerint a versenytársak elnyomását cáfolja az az adat is, hogy az elmúlt évtizedben a Google mintegy 20 milliárd ingyenes kattintást hozott az aggregátor oldalaknak, az EB által vizsgált országokban pedig a felőle érkező ingyenes forgalmat összesen 227 százalékkal növelte.

"Nem hisszük, hogy ez a formátum versenyellenes. A felhasználók és a hirdetők megerősítették, hogy szeretik ezt a formátumot. Ez tehát nem kivételezés - csak megadjuk felhasználóinknak és hirdetőinknek azt, amit a leghasznosabbnak tartanak" - írja a Google vezető jogi szakértője.

Nem vagyunk közmű

A Google az EB-nek adott válaszában azt is részletezte, hogy álláspontja szerint miért nem kell más összehasonlító oldalak rangsorolása alapján megjelenítenie a találati eredményeket. Az érvelés pedig vélhetően sok jövőbeli vita alapja lesz: A vállalat azzal érvel, hogy ezt csak akkor kellene megtennie, ha egyedüliként üzemeltetne egy, a társadalom számára kritikus erőforrást (mint például elektromos hálózat) és emiatt kötelessége lenne azt versenytársai előtt is megnyitni. " Ez pedig az EB szerint sincs így, a Google emiatt úgy véli, a Bizottság vizsgálatának szilárd jogi alapjai sincsenek.

Hogy az ügynek mi lesz a kimenetele és egyáltalán mikor kerülhet pont a végére, tippelni sem érdemes. Az EU malmai hagyományosan rendkívül lassan őrölnek, bár nem egy múltbéli példa (például Intel és Microsoft) támasztja alá, hogy az antitröszt-vizsgálatok vége hatalmas összegű bírság is lehet, egyéb más feltételek megszabása mellett. Az EB egyelőre csak nagyon röviden kommentálta a Google válaszát, szóvivőjén keresztül annyit üzent, hogy alaposan megvizsgálja a Google válaszát mielőtt döntene a következő lépésről, a vizsgálat végeredményét illetően pedig nem kíván jóslatokba bocsátkozni.

Az EB egyébként jelenleg a keresőóirás mellett az Amazon és a Qualcomm ellen is folytat antitröszt-vizsgálatot.

a címlapról