Szerző: Gálffy Csaba

2015. április 16. 09:30:00

Brüsszel: versenyellenes az Android és a Shopping

Kudarcba fulladt a hosszas egyezkedés, az EU formális vizsgálatot indított a Google ellen. Brüsszel és a keresőóriás hosszú ideje egyezkedik a cég önkorlátozásáról, ez azonban zsákutcának bizonyult. Az EU hivatalos útra terelte az ügyet, masszív bírságot kaphat a Google.

A várakozásoknak megfelelően hivatalos vizsgálatot indított a Google piaci gyakorlata kapcsán az Európai Unió megfelelő hatósága - jelentette be az Európai Bizottság ma. Az viszont már némi meglepetést okozott, hogy a hatóságok nem egy, hanem rögtön két ügyben is vizsgálódnak majd, az online árösszehasonlító szolgáltatás mellett az Android kapcsán is versenyellenes magatartást gyanít a Bizottság, egész pontosan annak új versenyügyi biztosa, a Joaquín Almuniát váltó Margrethe Vestager.

Arról már korábban részletesen beszámoltunk, hogy több európai szereplő is kifogást emelt Brüsszelben az ellen, hogy a Google egyre több szolgáltatásának ad felületet a kereső találati oldalán, a témával, a szereplőkkel és a tárgyalások dinamikájával itt foglalkoztunk igen kimerítően. Röviden: a vádak szerint a Google a keresőpiacon élvezett elsöprő, bőven 90 százalék fölötti részesedését kihasználva igyekszik a szomszédos piacokra, például tematikus keresőkre is rátelepedni, ezzel kiiktatva például az árösszehasonlító oldalakat a rendszerből.

Az Android kapcsán a hatóság a rendszerhez kötődő speciális megállapodásokat veszi tüzetes vizsgálat alá. A Google ugyanis a gyártókkal aláíratja a hírhedt Mobile Application Distribution Agreement (MADA) nevű szerződést, amely garantálja, hogy a Play ökoszisztémához tartozó termékeken a Google szolgáltatásai, keresője és alkalmazásai kivételes pozíciót kapjanak. A szupertitkos dokumentum több verziója szivárgott ki az évek során, eszerint a vállalat fokozatosan egyre szorosabban fogja a gyeplőt a rendszeren és az ökoszisztémán, az előírások már messze túlmennek azon, amit a platform fragmentációjának megakadályozása megkövetel.

Margrethe Vestager

Gyorsan jött a válasz

A Google rögtön két blognejegyzésben is reagált a brüsszeli vádakra. A cég saját hivatalos blogján közzétett, "A kár keresése" bejegyzés a Shopping kapcsán két fontos állítást tesz. Az első szerint hatalmas verseny van az árösszehasonlító oldalak piacán, a másik szerint pedig a Google vásárlási találatai nem okoztak kárt a versenytársaknak. Ezt a cég több grafikonnal is próbálja alátámasztani, amelyeken a Google Shopping forgalmát a versenytársakkal összevetve mutatja be.

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

Az Android piaci dominanciáját egy másik poszt foglalja össze, amelyet az európai szabályozással foglalkozó blogján közölt a cég. Ez az Android piaci erőfölénye kapcsán igyekszik formálni a közvéleményt és azt egy szabad, nyílt operációs rendszerként beállítani, amelyre a Google mellett számtalan más vállalat (az Amazontól a Facebookig és Microsoftig) is tud építeni. A partneri egyezményeket a Google a "nagyszerű out-of-the-box élmény" miatt látja szükségesnek, amelyek mellett a cég állítása szerint természetesen jut hely a versenytársaknak is, az egyezmények ugyanis nem exkluzív jellegűek.

a címlapról

tikk-takk

0

Hibrid okosórát fejleszt a Google?

2019. szeptember 18. 14:46

Újabb részletek derültek ki a Fossiltól vett technológiáról, érdekes hibrid készülékek lehetnek a csőben.