Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 20. 16:12

Vestager: Európában az európai szabályok szerint kell játszani

Szokatlan formában, vezércikkben publikálta ars poeticáját Margrethe Vestager, az Európai Unió versenyjogi ügyekért felelős biztosa. Vestager nem kerülgeti a forró témát, saját feladatának a fogyasztók védelmét tartja a cégekkel szemben - programadó cikk lehet.

Programadó cikket írt Margrete Vestager ma a Politicóban, az EU-s versenyügyi biztos az elődök nyomdokait követve rendkívül szigorú fellépést ígér a szabályokat megszegő cégeknek, legyenek azok európaiak vagy külföldiek. Vestager nem csak utólagos, hanem proaktív, megelőző szerepet is felvállalna, érdemes a szöveget végigvenni, annak a tech-szektorra vonatkozóan is messze ható következményei lesznek.

A fogyasztó a központban

A lényeg rögtön az első bekezdésben megjelenik: "a versenyjogi szabályozás betartatásának célja a fogyasztók védelme", mondja Vestager, ezzel meg is adja a cikk alaphangját. A hatóságok dolga "biztosítani, hogy a fogyasztók nem szembesülnek mesterségesen magas árakkal vagy korlátozott kínálattal" illetve "lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy szélesebb kínálatból versenyképes árakon válogassanak".

Hogyan válik ez gyakorlattá Vestager elképzelésében? Az egyik a kartellezés elleni kemény fellépés, ez továbbra is elsőrendű prioritást élvez a jövőben is. "Az [ár]kartell illegális és komoly károkat okoz mind a fogyasztóknak, mind a vállalkozásoknak" - mondja a biztos, a fellépést pedig egy friss példával is alátámasztja, nemrég masszív, 115 millió eurós bírságot kapott néhány cég, amely az élelmiszerek csomagolásának árát egyeztette és a piacot felosztotta egymás között.

A másik kiemelt terület az akvizíciók és összeolvadások kontrollja lesz. A biztos és hivatala a jövőben aktívan figyel majd, hogy az így létrejövő óriásvállalatok ne élvezzenek domináns piaci pozíciót. A technológiai cégek szempontjából ez most különösen forró témának számít, az európai hírközlési szektor szinte izzik a felvásárlási láztól, várhatóan az Unió is komolyabban odafigyel majd erre - különösen miután a brit és az osztrák mobilcégek összeolvadása is igen vitatott hatású lett.

A harmadik terület az antitröszt ügyeké, ahol egy-egy, az adott piacon már  domináns cég viselkedését ellenőrzi a hivatal. Itt példaként már tech-céget hoz Vestager, az Amazon ellen indult eljárás nemrég, mivel a cég arra kötelezte szerződésben a partnereit, hogy a másoknak adott kedvezőbb feltételeket az Amazonnak is megadják, ez pedig felveti a lehetőségét, hogy a cég megakadályozza versenytársait abban, hogy innovatív és kompetitív saját szolgáltatásokat indítsanak.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Végül a hatóság odafigyel majd, hogya tagállamok ne támogassanak cégeket az adófizetők pénzén. A cikk szerint az ilyen támogatások torzítják a piacot - vagy versenyképtelen cégeket tartanak mesterséges életben, vagy a politikai döntéshozók által kiválasztott vállalkozások kapnak olyan hátszelet, amit versenytársaik nem élveznek.

Azt persze Vestager is elismeri, hogy a beruházás-ösztönzésre sokszor szükség van, bizonyos befektetések ugyanis sokszor nem térülnének meg pénzügyileg támogatás nélkül (lásd a Calais-kikötő bővítését vagy a szélessávú internet teljes lefedettségűvé terjesztését). De még ezekben az esetekben is oda kell figyelni - mondja a cikk - hogy a támogatás ne egyetlen technológiát (vagy egyetlen céget) favorizáljon, és ne építsen falakat a tagállamok közé.

Független, politikamentes?

A versenyügy már egy ideje az a terület, amelyet az EU igazi sugárpallosként szeret az amerikai monstrumok felé fenyegetően lóbálni, a cégek panasza szerint pusztán politikai okokból - a kemény fellépést ugyanis könnyű az európai felhasználók felé az EU létezését legitimáló tényezőként felmutatni. Vestager azt ígéri, hogy az általa vezetett versenyügyi hatóság politikamentes és független marad, azt nem fogja majd befolyásolni az egyes tagországok vagy épp a Bizottság által kitűzött egyik-másik cél, "tevékenységünk alapjai a tények, a közgazdaságtan és a jog" - ígéri a biztos.

Ahogy fentebb láttuk, a cikk nem kerüli meg az amerikai vállalatok európai szereplésének problémáját sem. Kontinensünkön hagyományosan szigorúbb a versenyjogi szabályozás, nem véletlen, hogy a Microsoft és az Intel után a Google és az Amazon is az uniós szervernél került célkeresztbe és nem az amerikai hatóságoknál. Vestager üzenete egyértlemű: "ha Európában üzletelsz, akkor a mi versenyjogi szabályozásunk szerint kell játszanod, függetlenül attól, hogy európai vagy külföldi, kicsi vagy nagy cég vagy."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról