Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 25. 11:11

Kicsúszik a Google kezéből a mobilos keresés?

Utolérte a Google-t a nagy szoftverházak végzete? Elképzelhető - legalábbis a belsős információk és pletykák alapján. A cég magas prioritással fejlesztett Now szolgáltatása ugyanis a belső politikai csatározások áldozatává válhatott, így a versenytársak akár előzhetnek is.

A Google 2012-ben mutatta be az Android rendszer részeként kínált Now szolgáltatást. Az Android 4.1 Jelly Beannel érkezett Now egy csodálatos jövőt ígért, amelyben megkapjuk a fontos információkat - azelőtt, hogy kézzel pötyögve rákeresnénk azokra. A Now működéséhez a Google minden adatot összefésült, a Gmailben tárolt levelektől a naptárbejegyzésekig, a Maps több funkcióját, a saját keresőjét, a News szolgáltatást, plusz ehhez hozzácsapta a telefon lokációját és számtalan más kontextuális információt is.

A kontextuális jövő megvalósításába azonban beletört a Google bicskája. A Now ma sem több, mint néhány véletlenszerűen feldobott panel. Például délelőtt 10 órakor már a legfontosabb információnak a hazafelé tartó tömegközelekedési adatokat tartja a rendszer - pedig az elmúlt három évben igazán volt lehetősége megtanulni, hogy délután ötig dolgozom. A példákat hosszan sorolhatnánk, jelenlegi formájában a Now nem váltotta be a hozzá fűzött ígéreteket.

Szavakban nehéz, jöjjön a videó.

A Google májusi fejlesztői konferenciáján azonban új lendületet ígért, a Now alap felülete megnyílik a külső fejlesztők előtt, így a telepített alkalmazások is tehetnek ki kártyákat ide. Talán ennél is sokkal fontosabb, hogy a Now immár nem lesz az indítóképernyő sarkába száműzve, a Marshmallow-tól fogva az egész rendszer fölé húzott ernyővé válik, amely alkalmazásokból is elérhető, ráadásul az épp képernyőn lévő adatok kontextusában kínál tevékenységet, keresést. A fejlesztés neve Now on Tap, a lefordíthatatlan szójáték arra utal, hogy felülete immár mindenhol elérhető.

Ez már vérre megy

A Google Now sokéves szenvedése azonban lehetővé tette a riválisok számára, hogy felkapaszkodjanak a Google mellé, sőt, az Apple és a Microsoft már az előzést célozza. Mindkét cég hasonló szolgáltatást fejleszt ugyanis, mint amit a Now-val és a Now on Tappel a Google is készít, előbbi a Sirit, utóbbi a Cortanát fejlesztette tovább kontextuális keresővé, amelybe ráadásul a külső fejlesztők is bedrótozhatják saját alkalmazásaikat. Fontos azt is megjegyezni, hogy a kereső mindkét fejlesztés alatt a Bing - amely így jelentős lendületet nyerhet a mobilos platformokon.

Cortana. Androidon.

Hogy a Microsoft mennyire komolyan gondolja a fejlesztést, ragyogóan illusztrálja, hogy tegnap elérhetővé is tette a Cortana béta verzióját Androidra. Az app sajnos kizárólag az Egyesült Államokban érhető el, így kipróbálni nem tudtuk egyelőre, elvben erről a linkről telepíthető az alkalmazás.

A vég kezdete?

Az élesedő verseny fényében roppant szokatlan, hogy a Google évek óta egy helyben toporog a Now-val. A miértre kérdezett rá a Recode, a válasz pedig igen meglepő: a fejlesztés úgy tűnik, hogy a cégen belüli politikai csatározások és hatalmi harcok áldozatává vált az évek során, az androidos csapat és a Google keresőjét fejlesztők közötti együttműködés kudarcaként. "A Google egy nagyvállalat. A nagyvállalatok pedig így működnek." - nyilatkozott a mérvadó lapnak egy, a Google-től már távozott személy.

A belsős információk szerint a Now az elnök-vezérigazgató Larry Page dédelgetett projektje volt, amelynek fejlődésébe személyesen is belefolyt. Az induláskor ennek megfelelően hatalmas lendülettel haladt a fejlesztés, Page figyelmét azonban hamarosan elvonta a Google többi projektje, a megteremtett alapokra pedig a csapat nem tudta felhúzni a megálmodott építményt, a fejlesztést távolabbról felügyelő Sundar Pichai pedig nem biztosított magas prioritást a fejlesztésnek.

A helyzet akkor fordult válságosra, amikor a kereső-divízió feje, Amit Singhal kérésére a Now csapat az androidos divízióból a kereséshez került. Ezzel a lépéssel teljesen átalakult a Now fejlesztése mögötti ösztönzőerő, a keresős csapat prioritása ugyanis a mobilos keresések monetizálásának javítása - egy keresés vagy egy kattintás ma mobilon ugyanis sokkal kevesebbet ér, mint asztali környezetben. A váltást a fejlesztőcsapat nem tudta épségben átvészelni, a Now-t kitaláló és elindító két fejlesztő már március óta nem dolgozik a projekten - és a Google-nél sem, velük együtt pedig nagyon sokan elhagyták a vállalatot. Az "alapítók" közül egyetlen ember maradt, legalábbis a belsős információk szerint.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ezt a problémát fokozza, hogy rengeteg, mobilos környezetben releváns adathoz a kereső egyszerűen nem fér hozzá, mivel azok a telepített alkalmazásokba vannak bezárva, a Facebook, az Instagram, a Feedly, vagy épp a csevegőappban tárolt archívum nem része a keresőindexnek. A fentiek fényében logikus, hogy a Now on Tap elsősorban ebbe az irányba fejlődik, a fejlesztők közreműködésével (de adott esetben e közreműködés nélkül is) keresés indítható az épp aktuális képernyőről, legyen az a Facebook app vagy a Chrome böngésző.

A Now a szerény ütemű fejlődés ellenére viszonylag jelentős felhasználói bázist épített ki, a belsős információk szerint több, mint százmillió egyedi aktív havi felhasználóval számol a Google. Ez persze eltörpül a Google-féle (Play-kompatibilis) Android egymilliárd fölötti telepített bázisa mellett, de mutatja, hogy a fejlesztés azért nem halad rossz úton.

a címlapról