Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 25. 11:11

Kicsúszik a Google kezéből a mobilos keresés?

Utolérte a Google-t a nagy szoftverházak végzete? Elképzelhető - legalábbis a belsős információk és pletykák alapján. A cég magas prioritással fejlesztett Now szolgáltatása ugyanis a belső politikai csatározások áldozatává válhatott, így a versenytársak akár előzhetnek is.

HIRDETÉS

A Google 2012-ben mutatta be az Android rendszer részeként kínált Now szolgáltatást. Az Android 4.1 Jelly Beannel érkezett Now egy csodálatos jövőt ígért, amelyben megkapjuk a fontos információkat - azelőtt, hogy kézzel pötyögve rákeresnénk azokra. A Now működéséhez a Google minden adatot összefésült, a Gmailben tárolt levelektől a naptárbejegyzésekig, a Maps több funkcióját, a saját keresőjét, a News szolgáltatást, plusz ehhez hozzácsapta a telefon lokációját és számtalan más kontextuális információt is.

A kontextuális jövő megvalósításába azonban beletört a Google bicskája. A Now ma sem több, mint néhány véletlenszerűen feldobott panel. Például délelőtt 10 órakor már a legfontosabb információnak a hazafelé tartó tömegközelekedési adatokat tartja a rendszer - pedig az elmúlt három évben igazán volt lehetősége megtanulni, hogy délután ötig dolgozom. A példákat hosszan sorolhatnánk, jelenlegi formájában a Now nem váltotta be a hozzá fűzött ígéreteket.

6:04
 

Google Now on Tap - Live-Demonstration

Még több videó

Szavakban nehéz, jöjjön a videó.

A Google májusi fejlesztői konferenciáján azonban új lendületet ígért, a Now alap felülete megnyílik a külső fejlesztők előtt, így a telepített alkalmazások is tehetnek ki kártyákat ide. Talán ennél is sokkal fontosabb, hogy a Now immár nem lesz az indítóképernyő sarkába száműzve, a Marshmallow-tól fogva az egész rendszer fölé húzott ernyővé válik, amely alkalmazásokból is elérhető, ráadásul az épp képernyőn lévő adatok kontextusában kínál tevékenységet, keresést. A fejlesztés neve Now on Tap, a lefordíthatatlan szójáték arra utal, hogy felülete immár mindenhol elérhető.

Ez már vérre megy

A Google Now sokéves szenvedése azonban lehetővé tette a riválisok számára, hogy felkapaszkodjanak a Google mellé, sőt, az Apple és a Microsoft már az előzést célozza. Mindkét cég hasonló szolgáltatást fejleszt ugyanis, mint amit a Now-val és a Now on Tappel a Google is készít, előbbi a Sirit, utóbbi a Cortanát fejlesztette tovább kontextuális keresővé, amelybe ráadásul a külső fejlesztők is bedrótozhatják saját alkalmazásaikat. Fontos azt is megjegyezni, hogy a kereső mindkét fejlesztés alatt a Bing - amely így jelentős lendületet nyerhet a mobilos platformokon.

Cortana. Androidon.

Hogy a Microsoft mennyire komolyan gondolja a fejlesztést, ragyogóan illusztrálja, hogy tegnap elérhetővé is tette a Cortana béta verzióját Androidra. Az app sajnos kizárólag az Egyesült Államokban érhető el, így kipróbálni nem tudtuk egyelőre, elvben erről a linkről telepíthető az alkalmazás.

A vég kezdete?

Az élesedő verseny fényében roppant szokatlan, hogy a Google évek óta egy helyben toporog a Now-val. A miértre kérdezett rá a Recode, a válasz pedig igen meglepő: a fejlesztés úgy tűnik, hogy a cégen belüli politikai csatározások és hatalmi harcok áldozatává vált az évek során, az androidos csapat és a Google keresőjét fejlesztők közötti együttműködés kudarcaként. "A Google egy nagyvállalat. A nagyvállalatok pedig így működnek." - nyilatkozott a mérvadó lapnak egy, a Google-től már távozott személy.

A belsős információk szerint a Now az elnök-vezérigazgató Larry Page dédelgetett projektje volt, amelynek fejlődésébe személyesen is belefolyt. Az induláskor ennek megfelelően hatalmas lendülettel haladt a fejlesztés, Page figyelmét azonban hamarosan elvonta a Google többi projektje, a megteremtett alapokra pedig a csapat nem tudta felhúzni a megálmodott építményt, a fejlesztést távolabbról felügyelő Sundar Pichai pedig nem biztosított magas prioritást a fejlesztésnek.

A helyzet akkor fordult válságosra, amikor a kereső-divízió feje, Amit Singhal kérésére a Now csapat az androidos divízióból a kereséshez került. Ezzel a lépéssel teljesen átalakult a Now fejlesztése mögötti ösztönzőerő, a keresős csapat prioritása ugyanis a mobilos keresések monetizálásának javítása - egy keresés vagy egy kattintás ma mobilon ugyanis sokkal kevesebbet ér, mint asztali környezetben. A váltást a fejlesztőcsapat nem tudta épségben átvészelni, a Now-t kitaláló és elindító két fejlesztő már március óta nem dolgozik a projekten - és a Google-nél sem, velük együtt pedig nagyon sokan elhagyták a vállalatot. Az "alapítók" közül egyetlen ember maradt, legalábbis a belsős információk szerint.

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x)

A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x) A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

Ezt a problémát fokozza, hogy rengeteg, mobilos környezetben releváns adathoz a kereső egyszerűen nem fér hozzá, mivel azok a telepített alkalmazásokba vannak bezárva, a Facebook, az Instagram, a Feedly, vagy épp a csevegőappban tárolt archívum nem része a keresőindexnek. A fentiek fényében logikus, hogy a Now on Tap elsősorban ebbe az irányba fejlődik, a fejlesztők közreműködésével (de adott esetben e közreműködés nélkül is) keresés indítható az épp aktuális képernyőről, legyen az a Facebook app vagy a Chrome böngésző.

A Now a szerény ütemű fejlődés ellenére viszonylag jelentős felhasználói bázist épített ki, a belsős információk szerint több, mint százmillió egyedi aktív havi felhasználóval számol a Google. Ez persze eltörpül a Google-féle (Play-kompatibilis) Android egymilliárd fölötti telepített bázisa mellett, de mutatja, hogy a fejlesztés azért nem halad rossz úton.

a címlapról