Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 19. 15:23

Weboldalkészítő appot ad ki a Mozilla

Egyszerű, okostelefonokra szánt weboldalkészítő alkalmazással állt elő a Mozilla. A béta verzióban június óta elérhető, Webmaker nevű app első stabil kiadása elsősorban azokat célozza, akiknek az okostelefonról jelenti az elsődleges online platformot.

Elérhető a Mozilla Webmaker alkalmazásának stabil verziója. Az androidos weboldalkészítő szoftverről júniusban hallhattunk először, azóta az app elhagyta a béta címkét, a teljes értékű verzió már elérhető a Google alkalmazásboltjából. A Firefox készítőinek alkalmazásával a felhasználók különösebb előismeretek nélkül állhatnak neki a weblaptervezésnek.

Az appot a vállalat elsősorban az olyan fejlődő országok felhasználóinak szánja, ahol az okostelefonok a felhasználók online kapcsolathoz használt elsődleges platformját jelentik - a szoftver ezért az angol mellett brazil-portugál, indonéz és bengáli nyelven is elérhető, de a cég már további fordításokon is dolgozik. A weboldalkészítő appal a Mozilla a friss, "mobile-first" internethasználókat igyekszik bevonni a passzív használaton túl, az aktív tartalomgyártásba is.

A Webmakerben az egyszerűségen van a hangsúly, nincsenek benne bonyolult eszköztárak, gyakorlatilag bárki készíthet vele weblapokat és lehetőség van mások munkái között is böngészni - persze miután az appot a Mozilla amennyire csak lehet leegyszerűsítette, az bonyolult oldalak készítésére nem igazán alkalmas. A szoftvert a vállalat főleg alapvető funkcionalitást kínáló weblapok létrehozásához szánja, amelyek tartalmai jórészt képekre, szövegre és hivatkozásokra korlátozódnak.

A felhasználóknak saját oldalaik mellett lehetőségük van ismerőseik, családtagjaik projektjeiből saját változatot "remixet" készíteni - a Webmaker köré a béta verzió megjelenése óta épült közösség pedig már nem elhanyagolható mennyiségű tartalmat hozott létre, az online kézikönyvektől, a fotóalbumokon és munkafüzeteken át egészen a művészeti portfóliókig.

Aki az alkalmazás béta verzióját már letöltötte, mindenképp érdemes a stabil változatra frissítenie, az ugyanis a Mozilla szerint a jobb teljesítmény és tovább optimalizált felhasználói élmény mellett lehetővé teszi, hogy a megosztott projekteket a felhasználók mobil mellett asztali böngészőből is kövessék. További újítás a földrajzi helyre építő tartalomfelfedezés, azaz lehetőség van az épp a közelben lévő Webmaker felhasználók munkáit követni. Akinek a Mozilla kezdeményezése felkeltette az érdeklődését, a Play Store-ból ingyenesen letöltheti az alkalmazást.

a címlapról

frissítés

0

Befutott az Android Studio 4.0

2020. június 2. 10:22

Az IDE legújabb stabil kiadása új animációszerkesztőt és build-elemzőt is kap.