Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 19. 15:23

Weboldalkészítő appot ad ki a Mozilla

Egyszerű, okostelefonokra szánt weboldalkészítő alkalmazással állt elő a Mozilla. A béta verzióban június óta elérhető, Webmaker nevű app első stabil kiadása elsősorban azokat célozza, akiknek az okostelefonról jelenti az elsődleges online platformot.

Elérhető a Mozilla Webmaker alkalmazásának stabil verziója. Az androidos weboldalkészítő szoftverről júniusban hallhattunk először, azóta az app elhagyta a béta címkét, a teljes értékű verzió már elérhető a Google alkalmazásboltjából. A Firefox készítőinek alkalmazásával a felhasználók különösebb előismeretek nélkül állhatnak neki a weblaptervezésnek.

Az appot a vállalat elsősorban az olyan fejlődő országok felhasználóinak szánja, ahol az okostelefonok a felhasználók online kapcsolathoz használt elsődleges platformját jelentik - a szoftver ezért az angol mellett brazil-portugál, indonéz és bengáli nyelven is elérhető, de a cég már további fordításokon is dolgozik. A weboldalkészítő appal a Mozilla a friss, "mobile-first" internethasználókat igyekszik bevonni a passzív használaton túl, az aktív tartalomgyártásba is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Webmakerben az egyszerűségen van a hangsúly, nincsenek benne bonyolult eszköztárak, gyakorlatilag bárki készíthet vele weblapokat és lehetőség van mások munkái között is böngészni - persze miután az appot a Mozilla amennyire csak lehet leegyszerűsítette, az bonyolult oldalak készítésére nem igazán alkalmas. A szoftvert a vállalat főleg alapvető funkcionalitást kínáló weblapok létrehozásához szánja, amelyek tartalmai jórészt képekre, szövegre és hivatkozásokra korlátozódnak.

A felhasználóknak saját oldalaik mellett lehetőségük van ismerőseik, családtagjaik projektjeiből saját változatot "remixet" készíteni - a Webmaker köré a béta verzió megjelenése óta épült közösség pedig már nem elhanyagolható mennyiségű tartalmat hozott létre, az online kézikönyvektől, a fotóalbumokon és munkafüzeteken át egészen a művészeti portfóliókig.

Aki az alkalmazás béta verzióját már letöltötte, mindenképp érdemes a stabil változatra frissítenie, az ugyanis a Mozilla szerint a jobb teljesítmény és tovább optimalizált felhasználói élmény mellett lehetővé teszi, hogy a megosztott projekteket a felhasználók mobil mellett asztali böngészőből is kövessék. További újítás a földrajzi helyre építő tartalomfelfedezés, azaz lehetőség van az épp a közelben lévő Webmaker felhasználók munkáit követni. Akinek a Mozilla kezdeményezése felkeltette az érdeklődését, a Play Store-ból ingyenesen letöltheti az alkalmazást.

a címlapról