Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 17. 14:00

Spotify: itt az ingyenesség vége?

Október 1-ig kell megújítania a három nagy zenekiadóval kötött szerződését a Spotify-nak. A pénz, paripa és fegyver mellett a kiadók azt szeretnék elérni, hogy megszűnjön az ingyenes streaming lehetősége, és a többi szolgáltatáshoz hasonlóan csak előfizetők kaphassanak hozzáférést a tartalomhoz.

A Spotify üzleti modellje komoly átalakulás elébe nézhet. A Digital Music News értesülései szerint a cég egyáltalán nem elégedett a jelenlegi freemium modellel, a felhasználók túlnyomó többsége nem lát elegendő értéket a fizetős szolgáltatásban, helyette inkább boldogan használja a hirdetéses, ingyenes verziót. A cég ezért várhatóan hamarosan komolyan átdolgozza, hogy mely funkciók mely felhasználóknak lesznek elérhetőek, szűkülhet az ingyenes szint

A források szerint nem véletlen az időzítés. Lejártak ugyanis azok a licencszerződések, amelyeket a Spotify a három nagy zenekiadóval kötött, ezeket októberben kell a vállalatnak megújítania. A tárgyalások minden bizonnyal gőzerővel folynak, és egyáltalán nem kizárt, hogy időre nem is sikerül mindet aláírni. A Sony Music és az Universal Music képviselői már korábban élesen kikeltek az ingyenes streaming ellen, amely álláspontjuk szerint "elértékteleníti a zenegyűjteményt", így elképzelhető, hogy kiadói nyomásra kénytelen lesz a Spotify is megszüntetni ezt a modellt.

Rossz ómen az is, hogy augusztusban elhagyta a céget Kenneth Parks, a Spoitfy első amerikai alkalmazottja, aki azóta is a tengerentúli terjeszkedés feje volt, legfontosabb feladata pedig az említett szerződések nyélbe ütése volt. Parks távozása azt jelezheti, hogy a tárgyalások zsákutcába jutottak, a Spotify pedig új képviselővel folytatja az üzleti beszélgetéseket.

Az már most biztosnak látszik, hogy a Spotify-nak nagyon nagyon nehéz dolga van. Míg az induláskor a cég viszonylag egyedi üzleti modellel és szolgáltatással lépett piacra, ma már tucatnyi kihívója van, ezzel pedig a kiadókkal szembeni alkupozíciója is nagyot romlott. A kiadóknak ugyanis különösebben nem fáj, ha zenéik hirtelen elérhetetlenné válnak a szolgáltatásban, a Spotify azonban nem élné hosszabb távon túl, ha akár csak egyik nagy kiadó is kivonná portfólióját a zenestreamingből.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Korábban egyébként felmerült, hogy az ingyenesség ellen nem is a kiadók, hanem az Apple indított támadást, a cég pedig a zenekiadókon keresztül igyekezett ingyenes szintet kínáló versenytársait ellehetetleníteni. A gyanú kapcsán mind az amerikai, mind az európai hatóságok el kezdtek vizsgálódni, de bizonyítékot az óceán egyik oldalán sem találtak a versenykorlátozó magatartásra.

A freemium vége

Az egyelőre nem látszik, hogy a jelenlegi üzleti modellt mi válthatja majd a Spotify kínálatában. A lap által megszólaltatott névtelen források szerint lehetséges, hogy egyes dalok vagy albumok kizárólag a fizetős ügyfeleknek lesznek elérhetőek, az ingyenes szolgáltatáson keresztül nem. Egy másik alternatíva, hogy bizonyos tartalom csak időkorláttal lesz hallgatható, később pedig csak előfizetés mellett érhető el. A források szerint döntés még egyáltalán nem született ezekben a kérdésekben, és mivel az ügybe a kiadók is beleszólást kérnek, a szerződések megkötéséig várhatóan nem is tudunk majd biztosat.

a címlapról