Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 8. 12:30

Nem volt versenykorlátozó az Apple

Nem lesz versenyügyi eljárás az Apple ellen az ingyenes streaming kapcsán - erősítették meg források a Recode értesülését bennfentesek. Az App Store kapcsán továbbra is vizsgálódik a hatóság.

Az európai versegyügyi hatóságok annak kapcsán kezdtek el vizsgálódni, hogy felmerült a gyanú, az Apple visszaél méretével és igyekszik kiszorítani a többi streaming-szolgáltatót a piacról. A pletykák szerint ugyanis az Apple igyekezett a nagy zenei kiadókat meggyőzni arról, hogy ne hosszabbítsanak szerződést olyan zenestreaming-szolgálatóval, amely biztosít ingyenes (reklámokból finanszírozott) szolgáltatást is. Ilyen szolgáltató például a Spotify, amely a felhasználók jelentős részét a butított ingyenes szint szolgálja ki, a teljesértékű előfizetésre csak töredékük vált.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Bizottság azonban úgy találta, hogy nincs elegendő bizonyíték annak alátámasztására, hogy az Apple versenykorlátozó egyezményt kötött volna a zenekiadókkal, így ezt a vizsgálatot lezárta a hatóság. A források szerint azonban az illetékesek árgus szemekkel figyelik a piacot a jövőben is, a potenciálisan versenykorlátozó lépéseket pedig szigorúan megtorolják.

Ebben az ügyben a tengerentúli illetékesek is vizsgálódtak korábban, New York és Connecticut állam is vizsgálatot kezdeményezett, ezeket azonban július elején szintén megszünetették, mivel az ügyészek nem találtak bizonyítékot a visszaélésre.

In-app miatt drágább

A zenestreaming kapcsán egy másik ügy is napirenden van a hatóságoknál, ez pedig az App Store árszabása. Az Apple ugyanis minden, a saját rendszerén keresztül értékesített alkalmazás, előfizetés, megrendelés után fix 30 százalékos díjat szed. Igaz ez a Spotify-ra is, vagyis aki az iOS-es alkalmazáson belül in-app vásárlásos módszerrel vásárol előfizetést, annak szinte egyharmadát megtartja az Apple. A gyakorlat azon a ponton válik aggályossá, hogy ez a fix díj az Apple saját zeneszolgáltatását nem érinti, vagyis ugyanolyan feltételek mellett az Apple ennyivel olcsóbban tudja adni a portékát, mint a versenytársak.

A kérdésben a Bizottság jelenleg az Apple versenytársaitól gyűjt információkat, panaszokat, majd ezek fényében dönt arról, hogy indul-e vizsgálat és eljárás az Apple ellen. Hasonló módon az amerikai hatóság, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is elkezdett szimatolni ebben az ügyben, hivatalos döntés még ott sincs vizsgálat indításáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról