Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 13. 19:05

Bemutatkozott az új Xiaomi szuperfegyver

Folytatja az immár védjegyévé vált agresszív árazási politikát a Xiaomi, az új 5,5 hüvelykes Redmi Note 2 elképesztően jó árat kapott. Nagy kérdés, hogy mikor szánja végre rá magát a gyártó a globális terjeszkedésre, azonnal tarolná a középkategóriás modellek piacát.

Sajátos módján dörgölt oda a Samsungnak a Xiaomi, az egyre nagyobbra növő kínai okostelefon-gyártó. Míg a dél-koreai monstrum ma délután bejelentette Note családjának legújabb tagját, a kínaiak szintén egy Note-tal készültek a pillanatra.

Sokadik családtag

A Xiaomi még tavaly márciusban mutatta be az első Redmi Note-ot (nem keverendő össze a Mi Note-tal). A több, mint egy év után frissülő modell (pontosabban immár modellek) legfontosabb jellemzője az ár: a Redmi Note 2 mintegy 125 dollárnak megfelelő távol-kelei valutáért, a Redmi Note 2 Prime pedig 155 dollárért vásárolható meg - egyelőre csak Kínában és néhány ázsiai országban.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Mindkét telefont a MediaTek csúcsprocesszora, a Helio X10 hajtja, 2 illetve 2,2 GHz-es órajelű modell dolgozik az olcsóbb illetve a drágább modellben. A lapkákban 8 darab Cortex-A53-as ARM mag ketyeg, a sebesség terén tehát nem csúcsmodellről van szó, de 1-2 évig biztosan elfogadható teljesítményt nyújtanak ezek az alapok. A két telefon egységesen 2 gigabájt RAM-ot, és 16 illetve 32 gigabájt háttértárat kapott, az 5,5 hüvelykes kijelző FullHD felbontású, a kamerák pedig 13 illetve 5 megapixelesek. Az akku 3020 mAh kapacitású, ez jónak számít, nagyobb dobás, hogy a dual-SIM modellek mindkét foglalat számára 4G-s kapcsolatot tudnak biztosítani.

Új MIUI

Az új telefonokkal mutatkozik be a Xiaomi saját fejlesztésű Android-forkja, a MIUI 7-es kiadása is - egyelőre Kínában. A rendszert több ponton fejlesztette a gyártó, a galéria app például képes arcfelismerésre és -azonosításra, és új témákkal is gazdagodott a felület. Megjelent egy új Mi Roaming szolgáltatás is, amely virtális SIM-ként működik, ha a felhasználó elhagyja az otthoni hálózatot, és ilyenkor a Xiaomitól közvetlenül lehet előfizetési csomagot vásárolni. Apróbb újdonság, hogy csengőhangként lehet videót is beállítani - ilyen funkcióval annak idején a Nokia 6233 is rendelkezett.

A rendszer alapját az Android 5.1 képezi, a szoftver pedig hamarosan elérhető lesz a gyártó legtöbb modelljére, így a Mi 2, Mi 2S, Mi 2A, Mi 3, Mi 4, Mi Note, Redmi és Redmi Note telefonokra is. A rendszer a következő hetekben élesedik a többi piacon.

A Xiaomi egy kiegészítőt is bejelentett, a Mi Wi-Fi router-család egy új elemmel, a Mi Wi-Fi nanóval bővült. Nevének megfelelően ez egy kifejezetten apró modell, amely ennek ellenére kifejezetten jó vételi karakterisztikával bír - állítja a gyártó. Az egység ma már alapszintűnek számító, n-es szabványú Wi-Fi-t támogat, az átviteli sebesség elméleti maximuma 300 megabit. Érdekesség, hogy az egység szabványos microUSB porton vesz fel áramot, így akár külső akkuról is meghajtható (de saját beépített akkut nem tartalmaz). A modell ára mintegy 11 dollárnak megfelelő kínai yuan.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról