Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 8. 09:31

Indul az őszi meetup-szezon: augusztus, Java

Szokás szerint ősszel a fejlesztőknek készítünk programot a meetup-sorozat őszi állomásain. Az első alkalom augusztus 26., szerda, a téma pedig a Java lesz. Néhány vitaindító előadással kezdünk, majd sörözésbe torkollik az esemény.

Remélhetőleg csodálatos augusztusi időben tartjuk a következő HWSW free!-t, ezúttal augusztus utolsó szerdáján. Helyszínnek tavaly remekül bevált az AnKERT (1061 Paulay Ede utca 33.), így ezen nem változtattunk, ahogy azon sem, hogy csak a hazai IT-szakma legjobbjait hívjuk el előadónak. Természetesen – ahogy korábban is – az előadások után senkit sem fogunk elzavarni, sőt: reméljük, hogy egy (vagy több) korsó sörre és egy kötetlen beszélgetésre minél többen maradnak.

A délutánt rövid történelemmel kezdjük, idén 20 éves a Java, ennek kapcsán Auth Gábor, a JavaForum.hu alapítója, veterán kommentelőnk szedte össze az érdekesebb/fontosabb tudnivalókat, az előadás pedig a jövőre vonatkozó várakozásokkal zárul. A 20 éves hagyomány ellenére (vagy épp emiatt) a Java korántsem tökéletes platform, erről szól Ferencz Endre, az EPAM munkatársának előadása. Szokatlan bugok egy részét javítják a fejlesztők, a visszafelé kompatibilitás miatti "hagyományőrzés" ugyanakkor néha a hibás viselkedést szabvány szintre emeli. Ezeket veszi röviden sorba az előadás.

Fajsúlyosabb témának ígérkezik Viczián István előadása, a modularizált Java alkalmazások fejlesztéséről. Lesz szó Maven és Spring megoldásokról, a híres-hírhedt Project Jigsaw-ról is. Ezt követi Veres Péter szintén komolyabbra vett előadása arról, hogy hogyan lehet kooperatív munkával hatékonyan kezelni a mások által írt kódot, és milyen eszközök állnak rendelkezésre ahhoz, hogy az átadás-átvétel (sokszor informális) folyamatát megkönnyítsük. Terveink szerint nem ez a záróelőadás, a program ötöde még egyeztetés alatt áll.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ha a Java fejlesztés mélyebben is érdekel, egy új alapozó képzést indítottuk az IT Factory-val közösen. Ezt a meetupon is előadó Ferencz Endre tartja majd, és kifejezetten olyan fejlesztőknek állítottuk össze, akik Javával korábban csak felületesen foglalkoztak. A tanfolyam 40 órás, a tömör és tartalmas előadások végigvisznek a nyelv alapjain és néhány órában a speciális technológiákkal (Android, Java EE) is foglalkozunk majd. A tanfolyam helyben és online is követhető, jelentkezni itt lehet.

A házirend a szokásos: kapunyitás délután 5-kor, az előadások pedig 6-kor kezdődnek, de ahogy időd engedi, bármikor csatlakozhatsz. A rendezvény ingyenes, azonban a regisztráció kötelező, ezt a meetup honlapján teheted meg. Kérjük, tiszteld meg a közösséget azzal, hogy csak akkor regisztrálsz, ha biztosan el tudsz jönni! Az AnKERT befogadóképessége limitált, így ha nem jössz el, egy olyan embertől veszed el a lehetőséget, aki valóban ott lenne. Az esemény időpontja mégegyszer: augusztus 26, szerda.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról