Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 8. 09:31

Indul az őszi meetup-szezon: augusztus, Java

Szokás szerint ősszel a fejlesztőknek készítünk programot a meetup-sorozat őszi állomásain. Az első alkalom augusztus 26., szerda, a téma pedig a Java lesz. Néhány vitaindító előadással kezdünk, majd sörözésbe torkollik az esemény.

Remélhetőleg csodálatos augusztusi időben tartjuk a következő HWSW free!-t, ezúttal augusztus utolsó szerdáján. Helyszínnek tavaly remekül bevált az AnKERT (1061 Paulay Ede utca 33.), így ezen nem változtattunk, ahogy azon sem, hogy csak a hazai IT-szakma legjobbjait hívjuk el előadónak. Természetesen – ahogy korábban is – az előadások után senkit sem fogunk elzavarni, sőt: reméljük, hogy egy (vagy több) korsó sörre és egy kötetlen beszélgetésre minél többen maradnak.

A délutánt rövid történelemmel kezdjük, idén 20 éves a Java, ennek kapcsán Auth Gábor, a JavaForum.hu alapítója, veterán kommentelőnk szedte össze az érdekesebb/fontosabb tudnivalókat, az előadás pedig a jövőre vonatkozó várakozásokkal zárul. A 20 éves hagyomány ellenére (vagy épp emiatt) a Java korántsem tökéletes platform, erről szól Ferencz Endre, az EPAM munkatársának előadása. Szokatlan bugok egy részét javítják a fejlesztők, a visszafelé kompatibilitás miatti "hagyományőrzés" ugyanakkor néha a hibás viselkedést szabvány szintre emeli. Ezeket veszi röviden sorba az előadás.

Fajsúlyosabb témának ígérkezik Viczián István előadása, a modularizált Java alkalmazások fejlesztéséről. Lesz szó Maven és Spring megoldásokról, a híres-hírhedt Project Jigsaw-ról is. Ezt követi Veres Péter szintén komolyabbra vett előadása arról, hogy hogyan lehet kooperatív munkával hatékonyan kezelni a mások által írt kódot, és milyen eszközök állnak rendelkezésre ahhoz, hogy az átadás-átvétel (sokszor informális) folyamatát megkönnyítsük. Terveink szerint nem ez a záróelőadás, a program ötöde még egyeztetés alatt áll.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ha a Java fejlesztés mélyebben is érdekel, egy új alapozó képzést indítottuk az IT Factory-val közösen. Ezt a meetupon is előadó Ferencz Endre tartja majd, és kifejezetten olyan fejlesztőknek állítottuk össze, akik Javával korábban csak felületesen foglalkoztak. A tanfolyam 40 órás, a tömör és tartalmas előadások végigvisznek a nyelv alapjain és néhány órában a speciális technológiákkal (Android, Java EE) is foglalkozunk majd. A tanfolyam helyben és online is követhető, jelentkezni itt lehet.

A házirend a szokásos: kapunyitás délután 5-kor, az előadások pedig 6-kor kezdődnek, de ahogy időd engedi, bármikor csatlakozhatsz. A rendezvény ingyenes, azonban a regisztráció kötelező, ezt a meetup honlapján teheted meg. Kérjük, tiszteld meg a közösséget azzal, hogy csak akkor regisztrálsz, ha biztosan el tudsz jönni! Az AnKERT befogadóképessége limitált, így ha nem jössz el, egy olyan embertől veszed el a lehetőséget, aki valóban ott lenne. Az esemény időpontja mégegyszer: augusztus 26, szerda.

a címlapról