Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 3. 11:40

Elkészült a Qt 5.5

Fél éves fejlesztés után kiadta a Qt 5.5-öt a fejlesztésért felelős csapat. A szabad szoftveres verzióban is elérhető Qt új kiadása immár támogatja a Windows 10-et, bizonyos modulok fejlesztése pedig hivatalosan is leállt.

Hivatalosan is megjelent a Qt 5.5 stabil kiadása. A továbbra is népszerű fejlesztői keretrendszer új kiadása a modern mobilappokhoz nélkülözhetetlen API-kra (Location, Bluetooth LE) fókuszált, de jelentős vérfrissítést kapott a grafikus alrendszer is (Qt 3D, Qt Canvas 3D). A fejlesztés során persze a hibajavítás (mintegy 1500 bug tűnt el) és a teljesítmény növelése is szempont volt.

A Qt 5.5 néhány nappal a Windows 10 előtt érkezik. Ennek azért van jelentősége, mert Windows környezetben a keretrendszer már egy ideje (Qt 5.3 óta) a WinRT API-t használja, ez utóbbi azonban jelentősen átalakul a Windows 10 kiadásával. A fejlesztők gondoskodtak arról, hogy a Qt kompatibilis legyen e változásokkal, a Qt 5.5 teljes Windows 10-támogatással rendelkezik. Azonban mivel az operációs rendszer még nem végleges, a hivatalos rajt után szükségessé válhat egy javítócsomag (mondjuk Qt 5.5.1) kiadása, amely már a véglegesített API-hoz is garantált kompatibilitással rendelkezik.

Mobilos technológiák és grafika a fókuszban

Fontos új fejlesztés, hogy a Qt immár hivatalosan támogatja a Bluetooth LE API-t, ez az 5.4-es verzió bétájában már megjelent, és immár a stabil kiadás részévé vált. Az új funkcionalitás Android, OS X, iOS és Linux támogatást is nyújt, tehát ezeken a platformokon a Qt-fejlesztők már elérik a következő generációs API-kat (iBeacon, stb.).

Qt 5.5 - IoT-ízben is elérhető

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Szintén nagyot fejlődött a Qt grafikus eszköztára, az alap OpenGL-támogatás mellett két fontos újdonságról is lerántotta a leplet a csapat. Az első a Qt Canvas 3D, amely WebGL-hez nagyon hasonlító API-t kínál a Qt Quick kereten belül, ráadásul az alacsony szintű WebGL kiegészíthető three.js és más JavaScript-alapú keretrendszerek támogatásával, így egy nagyon gazdag grafikus alrendszer született. A másik fejlesztés a Qt 3D új generációja, amely jelenleg béta (technology preview) státuszban érhető el a Qt 5.5-ben. A Qt 3D 2.0 alapos újraírást-modernizálást kapott, így "jobban illeszkedik a modern OpenGL világába". A további fejlesztések listája (Qt Location, Qt Multimedia) a hivatalos bejelentésben.

Az új modulok behúzása mellett néhány régebbit viszont elavultnak nyivánítottak a fejlesztők. A bejelentés szerint kikerült a csomagból a Qt WebKit, a Qt Quick első verziója és a Qt Script is "deprecated" státuszt kapott, vagyis további fejlesztést nem kap. Ezek továbbra is részei a Qt 5.5 csomagnak (a visszafelé kompatibilitás jegyében), de erősen javallott a bővebb funkciókkal rendelkező utódokra, a Qt WebEngine-re, Qt Quick-re és Qt QML-re migrálni, lehetőleg minél gyorsabban.

Ahogy a prog.hu megjegyzi, az új verzió különlegessége, hogy az ingyenes, GPL alatt kiadott Qt Open Source mellett immár két különböző kereskedelmi változat létezik. Az asztali és mobilos app-fejlesztéshez a Qt for Application Development vásárolható meg, a Qt for Device Creation pedig a beágyazott (jellemzően IoT-típusú) felhasználást célozza. Mindkét csomag teljes támogatással és rugalmas kereskedelmi licenccel érhető el - ígérik a készítők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról