:

Szerző: Koi Tamás

2015. június 29. 10:30

Holnap búcsút int az SD-nek a közmédia

Holnap sugároz utoljára SD-jelet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, ezzel együtt átrendeződik a magyarországi tévészolgáltatók csatornasorrendje is. A július 1-jétől életbe lépő változás gyakorlatilag minden belföldi, és határon túli tévézőt érint.

Július 1-jétől lezárul egy korszak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) történelmében: a közmédia ettől a naptól beszünteti tévécsatornáinak SD-s továbbítását, ettől kezdve a szervezettel műsortovábbítási szerződést kötött analóg- és digitális kábelszolgáltatók, valamint a csatornákat egyéni műholdas vétellel nézők csak HD-jelet kapnak a régi pozícióból, a Eutelsat 9A műholdról. Július 1-jétől emellett változik a csatornaösszetétel, valamint minden magyarországi tévészolgáltatót érintően a csatornasorrend is.

Öt éve megy párhuzamosan

Az MTVA öt évvel ezelőtt indította el az említett műholdon a HD-sugárzást, az átmeneti időszakban párhuzamosan SD-ben és HD-ban is foghatók voltak az m1, m2, Duna és Duna World csatornák. A közmédia álláspontja szerint öt év kellően hosszú időnek bizonyulhatott arra, hogy az egyéni műholdas vétellel tévézők lecseréljék elavult, SD-s beltéri egységeiket, a kábelszolgáltatók pedig felkészítsék transzfer rendszereiket a HD-adás megfelelő konvertálására.

Míg az MTVA állami pénzt spórolhat az átállással (a redundáns transzponderek megszüntetésével), addig egyes, jellemzően kisebb kábelszolgáltatók számára a változás költséges lehet, melyet tavaly novemberben élesen kifogásolt a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSz). A szervezet elnöke akkor a HWSW-nek úgy nyilatkozott, hogy a közmédia tévécsatornáinak HD-ra állítása mintegy 200 millió forintos többletköltséget eredményezhet az iparág számára, ez pedig kihathat a tévés díjcsomagok árára is.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A Európai Tanács ugyanakkor már 1999-ben kimondta, hogy az uniós közszolgálati médiaszolgáltatásoknak a technológiai fejlődésre kell épülnie, valamint vállalnia kell a "digitális kor tevékenységeinek fejlesztését". Ez utóbbi szemlélet korábban többször is megjelent már a közmédia egyes műszaki fejlesztési fázisait, illetve kísérleti projektjeit illetően. Így az MTVA, pontosabban az MTV Zrt. Magyarországon elsőként sugárzott HD-adást a 2008-as pekingi olimpia idején, 2012-ben pedig szintén elsőként indított kísérleti sugárzásban 3D-s tartalmakat közvetítő tévécsatornát m3D néven. Mindemellett a közmédia csatornái voltak Magyarországon az elsők, melyek 16:9-es képarányra álltak át 2010-ben.

Változik a must carry szabály is

Július 1-től nem csak technológiai változások lépnek életbe az MTVA-t érintően, hanem a médiatörvény egy tavalyi módosításának köszönhetően változik a kötelezően továbbítandó közszolgálati tévéadások köre (must carry szabály), illetve a tévészolgáltatóknak kötelezően meg kell változtatniuk a csatornasorrendet is. Így a kötelezően továbbítandó adók közül kikerül a Duna World (csak az analóg hálózatokban), illetve mindenhol kötelezően megjelenik az MTVA új sportcsatornája, az m4 Sport HD. Fontos változás, hogy a tévészolgáltatóknak július 1-től a közmédia csatornáit kötelező az alapértelmezett csatornalista első pozícióiba helyezniük. A sorrendváltozásra mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi csatornák hetek óta futó inzertekben fel is hívják a figyelmet.

Ez utóbbi változás a legérzékenyebben éppen az állami tulajdonban lévő földfelszíni digitális adóhálózaton keresztül, vagyis a MinDig TV-vel tévézőket érintheti, mivel a csatornaátrendezés révén egyes adások multiplexet is váltanak. Az Antenna Hungária ezért múlt héten arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a néző július 1-jét követően egyáltalán nem találja a csatornalistában valamelyik ingyenesen fogható adást, érdemes újrahangolnia a beltéri egységet.

a címlapról