Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 25. 09:30

A Lenovo is HDMI-stickre költözteti a Windowst

HDMI-stickre költöztetett, windowsos PC-vel támad a Lenovo, amely erősen épít Intel idén év elején bejelentett Compute Stick referenciaeszközére. A vállalat Windows 8.1-et futtató Ideacentre Stick 300 készüléke a lapkagyártó termékével gyakorlatilag azonos hardvert kap, ára viszont alacsonyabb lesz.

HIRDETÉS

Szemet vetett a televíziók kihasználatlan HDMI-aljzataira a Lenovo: a vállalat egy HDMI-stickbe zsúfolt PC-vel rukkolt elő, ezzel elsőként adva egyedi implementációt az Intel idén év elején bemutatott, hasonló referenciaterméke alapján. A készülék Ideacentre Stick névre hallgat és hardveroldalon gyakorlatilag megegyezik az Intel-féle Compute Stickkel: ebben is egy Bay Trail magokat használó Intel Atom processzort találunk, egész pontosan a négymagos, 1,83 gigahertzes maximális órajelű Z3735F lapkát. A RAM mennyisége is ismerős, 2 gigabájt, a belső tárhely pedig 32 gigabájt, amelynek több mint felét a kütyün érkező Windows 8.1 with Bing foglalja el - a 64 bites rendszer 20 gigabájtot is felélhet.

Vezeték nélküli kapcsolatért a 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi, illetve Bluetooth 4.0 segítségével kapcsolódhatunk a Lenovo stickjéhez, amelyen a HDMI csatlakozó mellett egy microUSB 2.0 és egy teljes értékű USB 2.0 aljzat, illetve egy microSD kártyaolvasó is található, ez utóbbi a korlátozott belső tárhelyet figyelembe véve kifejezetten hasznos lehet. Bár a vállalat nem tér ki rá külön, a microUSB csatlakozó vélhetően töltésre szolgál. Érdekesség továbbá, hogy a termetesebb pendrive méretű készülékbe a Lenovo egy kis méretű hangszórót is begyömöszölt, ez akkor jöhet jól, ha az eszközt mondjuk irodai monitorhoz csatlakoztatjuk.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A hasonló, windowsos HDMI-stickek, akárcsak az Android TV-s eszközök korai, tévére köthető előfutárai, különféle kínai gyártók online boltjaiban kezdték pályafutásukat, mára pedig a nagyobb gyártók is elkezdtek fantáziát látni a koncepcióban -  a Google az ASUS-szal karöltve már egy Chrome OS-es modellt is bemutatott. Egy zsebre vágható, teljes értékű windowsos PC még szerény teljesítménnyel is sokaknak vonzó lehet, azzal nappaliban lévő tévé viszonylag olcsón okosítható fel multimédiás központtá, de az eszköz az alap irodai alkalmazásokat is különösebb gond nélkül futtatja (a millió soros Excel-táblát azért hanyagoljuk inkább). A Lenovo szerint az apró készülék utazáshoz is ideális, ha a szállodában lévő televízióból kellene munkaállomást csinálni - ugyanakkor hasonló helyzetben valószínűleg jobban járunk ha az egyébként is kéznél lévő laptopot kötjük a televízióra, amelyhez nem kell külön billentyűzetet is magunkkal vinni.

A Lenovo 129 dolláros áron dobja piacra készülékét, ezzel valamivel alálicitálva az Intel hasonló specifikációkkal szerelt termékének, amely 139 dollárért került a boltokba - igaz a chipgyártó egy olcsóbb, 89 dolláros variánst is kiadott a kütyből, kissé butított hardverrel és Linux rendszerrel a fedélzetén. Az Ideacentre Stick 300 a gyártó szerint júliustól lesz elérhető, ugyanazon hónap végén pedig a termék Windows 10-es frissítést is megkapja majd. Ez már csak azért is jó hír lehet, mert a Microsoft operációs rendszerének legújabb verziója számottevően karcsúbb lesz, mint a Windows 8.1, azaz 20 helyett csak 16 gigabájt tárhelyet igényel.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 18:45

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.