Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 8. 11:15

HDMI-stickbe préselt PC az Inteltől

Új, valóban parányi x86-os PC-vel állt elő az Intel: a tévéokosítóként vagy akár vékonykliensként is hasznosítható, Windows 8.1-es és linuxos kiszerelésben is megjelenő kütyü Compute Stick névre hallgat, egy Bay Trail alapú Intel Atom processzor hajtja, és márciusban kerül a boltokba.

HIRDETÉS

A legtöbb tévéokosító, sőt már az idén megjelent okostévék jelentős része is az Android platformra épít, az Intel azonban más oldalról közelíti meg a műfajt. A vállalat a Las Vegas-i CES-en jelentette be első hasonló eszközét: a Compute Stick névre hallgató HDMI-s kütyü egy teljes értékű, Bay Trail alapú PC-t rejt magában, Windows 8.1-gyel, vagy opcionálisan akár Linux-szal a fedélzetén.

Míg ARM architektúrával évek óta kaphatóak ilyen eszközök, x86-on ez az első olyan megoldás, amely ebben méretkategóriában ("kövér USB-stick méret") labdába rúg, ráadásul az ARM-os megoldáshoz hasonlóan passzív hűtésű, azokkal ellentében azonban kifejezetten combos specifikációkkal rendelkezik és ténylegesen használható PC-ként.

A készülék a tervek szerint kétféle kiadásban jelenik meg: a processzor mindkét esetben egy Bay Trail alapú négymagos Intel Atom Z3735 rendszerlapka, a gyárilag Windowst futtató változat emellett 2 gigabájt RAM-ot és 32 gigabájt belső tárhelyet kap, vagyis a parányi eszköz valódi PC-ként használható, szükség esetén Office-t és egyéb szoftvereket is elfogadható sebességgel képes futtatni. A futószalagról Linux rendszerrel (valószínűleg a népszerű Ubuntu disztribúcióval) legördülő verzióban már csak 1 gigabájt memóriát és 8 gigabájt tárterületet találunk - ennek ára is lényegesen alacsonyabb. Ami a csatlakozókat illeti, mindkét változatra jutott egy teljes értékű USB-port, továbbá egy microSD-kártyahely is. Utóbbi különösen a linuxos modellnél jöhet jól, a szerény méretű beépített tárhely mellé.

Itthon kódolják a bevásárlás jövőjét (x)

Magyarországról kapnak IT támogatást a Tesco közép-európai online bevásárlóközpontjai.

Itthon kódolják a bevásárlás jövőjét (x) Magyarországról kapnak IT támogatást a Tesco közép-európai online bevásárlóközpontjai.

A készülékek oldalán mindezek mellett egy microUSB-portot is találunk, a standard HDMI ugyanis nem ad tápfeszültséget, az áramot így USB-portról vagy egy microUSB-s töltőről veszi fel az eszköz. A Compute Stick Bluetooth 4.0 és Wi-Fi-képes, igaz legfeljebb a 802.11n szabványt támogatja, 2,4 gigahertzen. A Compute Stick a vállalat szerint nem csak a nappalikban teljesíthet szolgálatot, de a kis- és középvállalatok számára is jó választás lehet energiahatékony PC-ként vagy vékonykliens megoldásként, sőt akár különböző alacsony fogyasztású, kihelyezett terminálok alapjaként is működhet.

Az eszköz valamivel kövérebbre sikerült mint amit a hasonló HDMI-s kütyüktől (például a Google gondozásában megjelent Chromecasttól) megszokhattunk, így könnyen lehet, hogy hosszabbító kábel híján valamelyest a tévé többi csatlakozójára is rálóg - kisebb Windows 8.1-es PC-t ugyanakkor valószínűleg nem sokat találunk. A Compute Stick windowsos variánsa 139 dollárért lesz kapható, a valamivel visszafogottabb hardverrel felszerelt linuxos modell pedig 89 dolláros (nettó) áron kerül a boltokba. Az Intel szerint mindkét készülék már idén márciusban megvásárolható lesz.

Május végén ismét 3 alkalommal jelentkezünk, lesz CI/CD, Flutter, és one-man-show is, ahol alaposan bemutatkozik a Tekton, a K8s natív pipeline.

:
a címlapról