Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 15. 15:30

Kérészéletű lett a Chrome új könyvjelzőkezelője

Visszalép a Chrome-ban tavaly év végén bevezetett, új könyvjelzőkezelőjétől a Google. A keresőóriás a felhasználók panaszainak engedve visszahozza a régi, jól ismert, listás kezelőfelületet.

Nem lett hosszú életű a Chrome új könyvjelzőkezelője. A tavaly novemberben megjelent, eleinte "Stars" kódnéven futó, a böngészőbe pedig egyszerűen Bookmark Managerként bekerülő megoldás erősen megosztotta a felhasználókat, így valószínűleg sokan örömmel fogadják majd a Google bejelentését, amely szerint kigyomlálja azt böngészőjéből, visszahozva a régi, jól ismert felületet.

A könyvjelzőkezelő, amelytől a keresőóriás a felhasználók panaszainak engedve visszalépett, egy teljesen új megközelítést alkalmazott az elmentett oldalak összegyűjtésére: a korábbi, egyszerű lista helyett egy színes kezdőlapon, képekkel kiegészítve sorakoztatta fel a könyvjelzőket, mindezt az 5.0-s Lollipop Android verzióval bevezetett Material Design tervezési irányelveinek megfelelő külsőben. Az egyes könyvjelzők mozgatása és rendszerezése gyakorlatilag ugyanúgy működött, mint egy átlagos fájlkezelőben, akár egyszerre több elem is kijelölhető, illetve mozgatható volt a kiszemelt könyvtárakba. A megoldás mindezeken túl automatikusan is képes volt tematikus mappákba rendezni a mentett tartalmakat, az egyes könyvtárakat továbbá más felhasználókkal is lehetőség volt megosztani.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Bár a könyvjelzőkezelők hosszú évek óta gyakorlatilag változatlan külsejéhez és működéséhez képest kétségtelenül újítást jelentett az új megközelítés, az nem igazán lett népszerű a felhasználók körében - ahogy a mondás tartja, ha nem romlott el, ne javítsd meg. Sokan kifogásolták, hogy az új több erőforrást igénylő felület lassan tölt be, továbbá hogy az átalakított kezelőfelületen egyszerre jóval kevesebb könyvjelző fér el, mint a klasszikus lista nézetben, a fölöslegesen sok helyet elfoglaló csempék miatt jóval több tekergetésre van szükség, nehézkesebb a munkavégzés, de több panasz szólt a könyvjelzők közötti keresés gyér hatásfokáról is.

A Chrome felhasználói most mindenesetre fellélegezhetnek, a vállalat ugyanis visszahozza a régi Bookmark Managert - legalábbis egyelőre. A böngészőért felelős fejlesztőcsapat ugyanis, a lépést bejelentő posztjában úgy fogalmaz, a továbbiakban is azon lesznek, hogy új módokat találjanak a könyvjelzők kezelésének javítására. A régi felület visszahozásához a Chrome legújabb változatára van szükség, böngészőt egy újraindítással frissíthetjük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról