Szerző: Voith Hunor

2015. június 10. 17:00

Xbox One: a tárhely bővül, az ár csökken

Bár alig egy hét múlva kezdődik a videojáték-ipar legnagyobb éves seregszemléje, a Los Angeles-i E3, a Microsoft nem várt a rendezvényig, és tegnap bejelentette az aktuális konzolgeneráció első hivatalos árcsökkentését. A meglévő modell ajánlott nettó kiskereskedelmi ára így 350 dollárra mérséklődik, a 400 dolláros árszinten a vállalat egy új, 1 TB-os konzolt dob piacra.

Az Xbox One eladási mutatói, valamint az Egyesült Államokban már több hónapja tartó akciózások alapján várható volt, hogy a Microsoft előbb-utóbb hivatalosan is engedni fog a 2013 végén piacra dobott konzol árából. A bejelentésre legtöbben a jövő héten kezdődő, Los Angeles-i E3 kiállításon számítottak, de a vállalat végül nem várt addig, és már tegnap ismertette az új árazást.

Június 16-tól tehát az alapkiszerelés ajánlott nettó kiskereskedelmi ára a mostani 399 dollárról 349-re csökken. Ez gyakorlatilag a fentebb említett akciós árszint hivatalossá tétele, miközben egyes kereskedők akár már 320-330 dollárig is lementek, csak hogy kisöpörjék a beragadt készletet. Sajnos az árcsökkentést a Microsoft nem érvényesíti minden piacon, első körben csak az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Indiában, Hong Kongban, Dél-Koreában, Szingapúrban és Tajvanon kell majd kevesebbet fizetni egy alap Xbox One-ért.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A redmondi vállalat a mostani 400 dolláros sávot sem hagyja üresen, a keletkező lyukat egy szintén most bejelentett 1 TB-os merevlemezzel szerelt változattal tömi be – a hardverben az információk szerint egyéb változtatás nem történt. Kiegészítők terén viszont már akadnak változások: frissül a kontroller és ősztől végre kapható lesz az a régóta ígért adapter is, mellyel az Xbox One kontrollerét kábel nélkül is összeköthetjük egy PC-vel.

Az áttervezett kontrolleren végre helyett kapott egy szabványos 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó is, így többé nem kell megvásárolni az eddig ehhez szükséges 25 dolláros adaptert. A Microsoft szerint a jövő hét elejétől leszállított konzolok mellé már az új irányító kerül, ami a plusz csatlakozón felül javított ravaszgombokat is kapott, és jobb hangminőségre valamint magasabb maximális hangerőre képes. Akad még egy érdekes fejlesztés: a firmware frissítéséhez sem kell a konzolhoz csatlakoztatni az új kontrollert, az a jövőben OTA (over-the-air) módon fog történni.

Ami a PC-s wireless adaptert illeti, ezt egy USB 2.0 vagy 3.0 portba kell illeszteni, majd párosítani a használni kívánt kontrollerrel. Mivel műszaki indoklás egyelőre nem érkezett, felesleges korlátozásnak tűnik, hogy a megoldás kizárólag Windows 10 alatt fog működni, bár a Windows 10-kampányba tökéletesen beleillik, mint a váltásra motiváló üzleti döntés. Az adapter ajánlott fogyasztói ára 25 dollár, Xbox One kontrollerrel egybecsomagolva pedig 80 dollár lesz, a piaci debütálás várhatóan ősz elején lesz esedékes. A vezeték nélküli Xbox 360 irányítóval nem lesz kompatibilis.

02:32
 

Xbox One 1TB Console with New Xbox One Wireless Controller

Még több videó

Még mindig nagy lemaradásban

Az árcsökkentéssel talán némi lendületet kaphat az Xbox One terjedése. A Microsoft konzolos részlege az első negyedévben pocsékul teljesített, a 360 és a One összértékesítése 2 millióról 1,6 millióra esett vissza – mindezt a folyamatos akciók mellett. Az Ars Technica számításai szerint az Xbox One felhasználói tábora 12,5-14,5 millió körülire tehető, miközben a Sony már hivatalosan is 22,3 millió felett jár. A helyzet érdekes, hiszen (exkluzív) játékkínálat tekintetében a Microsoft konzolja a nyerő, az Xbox márkanév pedig az előző konzolgenerációban egyértelműen jobban csengett a multiplatform címek esetében. Az általánosságban népszerűbb, kényelmesebb kialakítású kontroller és a fejlettebb felhasználói felület, online szolgáltatások is a Microsoft malmára kellene hajtsák a vizet, de mégsem a redmondi vállalat szájíze szerint alakulnak a dolgok.

Nagyon úgy néz ki, hogy a konzol bevezetése előtti katasztrofális kommunikáció, a videojáték-sajtó által a multiplatform játékoknál folyton felemlegetett teljesítményhátrány és a Sonyhoz képest lényegesen lassabb ütemű globális piaci bevezetés tartósan rányomja a bélyegét az Xbox One iránti keresletre. Ha az Ars Technica által kalkulált sáv pesszimistább, de általában a valósághoz közelebb álló 12,5 milliós végét vesszük alapul, és mellé rakjuk a szinte mindenki (nem csak játékosok, de kiadók és fejlesztők) által sok ízben temetett Nintendo Wii U 9,5 milliós értékesítési darabszámát (ami ráadásul egy évvel hosszabb idő alatt jött össze), a kapott kép nem lesz túl rózsás. A jövő heti E3-on a Microsoftnak igen nagyokat kell robbantania, hogy az árcsökkentéssel együtt szelet tudjon fújni a vitorlába.

A kiszivárgott információk (az amerikai hírközlési hatósághoz benyújtott engedélyeztetési dokumentumok) szerint a Sony is új, 1 TB-os merevlemezzel és néhány kisebb módosításon átesett (csökkentett súly és teljesítményfelvétel) PlayStation 4 bejelentésére készül, de a japán cég ezzel valószínűleg megvárja az E3-at.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.