Szerző: Voith Hunor

2015. május 7. 15:58

Kapóra jött a gyenge jen a Nintendónak

Saját előrejelzését és az összesített elemzői várakozásokat is felülmúló pénzügyi eredményekről számolt be a Nintedo a március végén lezárt üzleti évet ismertető jelentésében. Bár a forgalom az előző évhez képest csökkent, a jen komoly gyengülése és vélhetően az amiibo figurák elsöprő sikere együtt igen jó hatással volt a profitra.

Azt egyelőre még korai kijelenteni, hogy a Nintendo túl van a nehezén, de a japán videojátékgyártó óriás jópár évnyi szenvedés után mintha tényleg kezdene erőre kapni. Bár a szép számokban komoly szerepet kapott a tavaly jelentősen gyengülő jen, kizárólag az árfolyam mozgására nem lehet ráfogni a jó eredményt, ehhez bizonyosan szükség volt a termékmix átalakulására is (például az elképesztően sikeres Amiibo-figurákra).

A cég 4,6 milliárd dollárnak megfelelő éves forgalmat bonyolított, ami 3,8 százalékkal lett alacsonyabb, mint egy évvel korábban (ráadásul az a pénzügyi év árbevétel terén már amúgy igen jelentős, 10 százalékos esést mutatott). A március végén lezárt pénzügyi évben viszont ennek ellenére szép profitot sikerült elérnie a vállalatnak, a tavalyi mintegy 200 millió dolláros veszteség után most 350 millió lett a nettó eredmény - a saját előrejelzésük csak mintegy 200 millióval számolt.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Wii U-ból a pénzügyi évben 3,38 millió fogyott, az utolsó három hónapban 340 ezer, ami a karácsonyi szezonális csúcsot hagyományosan követő keresletcsökkenés ellenére is biztató, 10 százalékos növekedést jelent éves szinten. A konzol megjelenés óta mutatott összteljesítménye viszont még mindig messze elmarad a várakozásoktól (és főleg konkurensekétől), és összességében csak mostanában érte el a tízmilliós telepített bázist (a jelentés szerint március végéig a Nintendo 9,54 milliót tudott eladni a konzolból). A vállalat a folyó pénzügyi évre további 3,4 millió Wii U értékesítésével számol, azaz hacsak az Xbox One iránti keresletet a Microsoftnak nem sikerült érdemben felpörgetnie, a két gép között jövő ilyenkorra minimálisra csökkenhet majd a számbeli különbség.

02:13
 

Wii U - Mario Kart 8 Trailer

Még több videó

A Nintendo szerint a néhány hónapja piacra dobott új 3DS és 3DS XL kézikonzolok bevezetése jól sikerült, és komoly igény mutatkozik rájuk a játékosok felől – a cég a pénzügyi évben összesen 8,73 millió kézikonzolt tudott eladni, ami ahhoz képest egyáltalán nem rossz teljesítmény, hogy az okostelefonok térnyerése miatt a termékkategória halálát már évek óta mondogatják a piacelemzők.

A szoftvereladási számokat böngészve megintcsak szembetűnik, ami a többi konzolgyártónál ritka, mint a fehér holló: a saját fejlesztésű, platformexkluzív címek megdöbbentő penetrációt tudnak elérni a felhasználói táborban. A Mario Kart 8-ból 5,11 millió fogyott, azaz minden második (sőt) Wii-U-tulaj vásárolt magának a Nintendo-figurákat felvonultató versenyautós játékból. A másik húzócímnek számító Super Smash Bros szintén szépen teljesített a maga 3,65 milliójával, amit további 6,75 millió 3DS-es változat egészített ki. A Nintendo összesen 62,74 millió játékot adott el a pénzügyi évben.

A cég egyébként pozitívan tekint a jövőbe, elsősorban a DeNA-val kötött együttműködés miatt, melynek keretében a Nintendo hosszas tagadást követően beismerte, hogy nem tudja megkerülni az okostelefon-piacot. Az üzlet részleteiről korábban itt írtunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról